• Når vi først gjorde et så godt valg er jeg glad for at Høyre både får byrådsleder og ordfører, sier Trude Drevland som 31. oktober velges til ordfører i Bergen.

Hun var pressekonferansens aller gladeste person, og la ikke skjul på det, da nyheten om at hun blir ordfører ble formelt bekreftet.

— Jeg fikk vite dette av Monica i går, sier hun til bt.no.

— Du mener, vite det sikkert?

— Nei, jeg mener vite det. Jeg har fulgt forhandlingene på utsiden og var forberedt på at alt kunne skje, sier Trude Drevland.

Overtar etter Bakke

Hun rykker nå ett trinn opp i det kommunale hierarkiet og kan 31. oktober overta ordførerkjedet og kontoret til nåværende ordfører Gunnar Bakke.

— Det har vært en grusom ventetid. Det ligger ikke for meg å vente på at noe skal skje, legger hun til.Drevland sier hun skal bli en ordfører for hele byen og for alle bergensere, uansett partitilhørighet og posisjon, men lover å sette sitt personlige preg på ordførerrollen.

— Jeg vet det kan være litt mye av meg innimellom. Men når det er mye av meg, så er det med hjertet.

Med verdighet

— Nå må du begynne å holde litt igjen?

— Hva vet du om hva jeg har holdt igjen til nå, sier Drevland med en hjertelig latter.

— Men det er klart. Jeg er i en litt annen rolle nå, og skal være meg den veldig bevisst. Man står litt friere som varaordfører.

— Så da blir det en mer kontrollert og verdig Drevland vi ser i ordførerrollen?

— Det blir med verdighet, og så har jeg bedt andre om å gi meg tilbakemeldinger på hvordan jeg fungerer og der har jeg både byrådslederen og Høyres gruppeleder i bystyret. Begge er flinke til å gi tydelige tilbakemeldinger, sier Drevland.

Over til kultur

Avtroppende ordfører, Gunnar Bakke, blir nå kulturbyråd med ansvar også for næring. Han vedgår at han gjerne skulle ha fortsatt som ordfører.

— Vi gikk til valg med meg som ordførerkandidat, og vi gikk til forhandlingene med det mål at jeg skulle fortsette, men nå er jeg glad for nye og spennende utfordringer.

— Kultur hører ikke med til Frps kjernesaker. Noen vil kunne hevde at du ikke er den rette til å være kulturbyråd?

— Min oppgave må bli å motbevise noen myter og vise at Frp også er opptatt av kultur.

— Det er vel lettere å finne saker der Frp har forsøkt å stoppe kulturtiltak enn å finne saker der Frp har frontet slike saker?

— Du kan sikkert finne noen sitater fra meg på 90-tallet som ikke passer helt med hva jeg står for i kulturpolitikken i dag. Jeg var for eksempel mot at Bergen skulle blir europeisk kulturby, men jeg innser i ettertid at det har kastet svært mye positivt av seg, sier Bakke.