— Det er bra her. Her kan vi se på de ekte greiene, og ikke bare reklamer for skolene, sier Mads E. Andersen (15) og Amund Ersland (15).

De kom fra Slåtthaug skole for å sjekke ut tilbudene på Langhaugen videregående skole. Første mars, om knappe tre uker, er nemlig søknadsfrist til videregående opplæring.

Hordaland har fritt skolevalg, og elevene kan søke seg til den videregående skolen de helst vil gå på. Konkurransen med de private skolene gjør også sitt til at de blir viktigere å vise frem tilbudene sine.

Åtte skoler på besøk

— Vi ønsker å presentere skolen og gjøre den attraktiv for nye elever, sier inspektør Tore Tveit ved Langhaugen videregående.

Musikklinjen og danselinjen ved Langhaugen er to av de mest populære i hele Hordaland. Istedenfor å reise ut til tiendeklassinger og snakke om skolen, inviterte Langhaugen like godt elever fra åtte skoler til seg.

Den vanlige timeplanen ble lagt bort. Elevene fra musikklinjen spilte i aulaen og elever fra danselinjen hadde oppvisning. Elever på andre fag gikk rundt til de besøkende fra tiende trinn og fortalte.

Ikke bestemt seg

Mads E. Andersen og Amund Ersland fra Slåtthaug skole har begge lyst til å ta allmennfag med matte, kjemi og fysikk. Trolig blir det Langhaugen.

— Det virker som det er bra og engasjerte lærere her, mener de to.

Siril Vaular har ikke bestemt seg for skole riktig ennå.

— Det blir kanskje formgivning, tror hun.

Helene Aasved og Hilde Arnesen går rundt i kjemi T-skjorter og lager plakater for naturfagene.

— Vi har de fagene som alle jenter er redde for, fleiper de.

— Elevene er litt sjenerte og tror det er vanskelige fag, men vi sender dem rett inn til forsøk i kjemisalen.

SÅPE I KJEMISALEN: Synne Berge Holmen (15) fra Hop ungdomsskole prøver seg på spesial-såpebobler på kjemisalen til Langhaugen videregående skole.
ØRJAN DEISZ