— Denne saken har dessverre vært preget av særdeles dårlig politiarbeid. Nå har vi tatt ut tiltale mot to personer, men det var også en tredje person med på dette. Han er aldri blitt identifisert, sannsynligvis fordi politiet ikke gjorde noe som helst da anmeldelsen kom inn, sier Wangberg.

Natt til fredag 20. januar i fjor skal den 21 år gamle kvinnen ha oppsøkt et par hun kjenner i en leilighet på Årstad.

Alle de tre er del av et rusbelastet miljø, og kvinnen skyldte paret penger for narkotika. Beløpet skal ha vært omkring 2000 kroner.

Da hun ikke kunne gjøre opp for seg, skal paret, sammen med en tredje person, ha brukt grov vold mot kvinnen. Ifølge tiltalen ble hun slått og sparket gjentatte ganger, før hun ble lenket i både hånd- og fotjern og voldtatt med en agurk.

Fengslet

Først i 11.30-tiden neste dag skal hun ha sluppet fri. Da reiste hun fra stedet i taxi.

Fire dager seinere, etter en samtale med en person i hjelpeapparatet, anmeldte kvinnen forholdet.

— Noe av problemet var nok at hun ikke gikk umiddelbart til politiet, men vi vet at slik er det ofte i disse miljøene. Det betyr imidlertid ikke at politiet skal la være å etterforske en alvorlig sak, sier Wangberg.

Først fem måneder etter hendelsen ble paret pågrepet og fengslet. Da var det et tema i retten at det var vel seint av politiet å påberope bevisforspillelsesfare.

Førstestatsadvokat Wangberg har hatt oppvaskmøte med vold- og sedelighetsavdelingen i Hordaland politidistrikt, og gitt klar melding om hva han mener om oppfølgingen av saken.

— De har omtrent ikke gjort noe som helst. Arbeidet er helt utilfredsstillende. Jeg har tatt det opp med dem, og de har lagt seg flate, sier Wangberg.

- Spesielt stygg sak

Han skulle gjerne hatt flere bevis å legge frem i retten, og han skulle gjerne hatt en tredje person på tiltalebenken.

— En voldtekt er alltid alvorlig, men dette er en spesielt stygg sak, sier Wangberg.

Kvinnen som anmeldte episoden er lettet over at det omsider er kommet til tiltale i saken.

— Hun er veldig preget av det hun har vært gjennom. I tillegg til den traumatiske hendelsen, har det vært en stor tilleggsbelastning at hun har måtte gå i uvisse og vente så lenge, sier bistandsadvokat Beate Hamre, som representerer fornærmede.

Advokaten slutter seg til Wangbergs kritikk, og mener politiet burde prioritert saken langt høyere.

Tiltalen for paret lyder på både legemsbeskadigelse, voldtekt med gjenstand og frihetsberøvelse.

Carl-Christian Grythe Hoff forsvarer kvinnen (22) som er tiltalt i saken.

— Hun erklærer seg ikke straffskyldig, sier Grythe Hoff.

Det lyktes ikke BT å få kontakt med Jørgen Riple i går. Han forsvarer mannen (25) som er tiltalt i saken som skal opp 4. november.

Politiet ønsket ikke å svare på kritikken i går kveld.

– Hvis Wangberg uttrykker kritikk, så har han sikkert rett i det. Ellers ønsker jeg ikke å si noe, for nå er jeg hjemme, og har ikke detaljene foran meg, sier politioverbetjent Carl-Petter Leganger ved vold- og sedelighetsavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Rune Stølås