På de tunge halvannen meter brede rullene ligger flere tusen meter med tettvevd grått bomullsstoff. Det har allerede vært gjennom vaskemaskinen på Daletec. Nå skal stoffet rulles ut meter for meter, ned og gjennom et oransje fargebad, inn i tørkemaskinen og deretter over på en ny rull.

Fluoriserende

I en ny maskin skal fargene fikseres. Så går de kilometerlange tekstillengdene gjennom nye bad og påføres stoffer som gjør dem flammehemmende, oljeavvisende, flurioserende eller fuktighetsavvisende og pustende.

Alt dette skjer på maskiner som synes å ha sett sine beste dager, i lokaler som bærer preg av å være bygget den gang tekstilindustriens hadde sine glansdager i Dale. Det er lenge siden

De driver noe som burde være umulig i Norge i 2006. Konkurrerer med kinesisk, pakistansk og indisk tekstilindustri — og vinner. Ikke store oppdrag, men små spesialiserte med tekstiler mettet av avansert tekstilteknologi.

– Det er derfor vi skiftet navn til Daletec. Vi ønsker å signalisere at vi driver med noe som er avansert, sier direktør Arne Hesjedal.

Fra rødt til svart

I 2004 gikk det skitt for Daletec. Omsetningen stupte 20 prosent fra året før og bedriften gikk med millionunderskudd. I 2005 måtte Daletec kvitte seg med veveriet og åtte ansatte, men tjente så vidt penger igjen. I år har snuoperasjonen gitt gode resultater.

– Vi har et overskudd etter tredje kvartal på 15 millioner kroner, forteller Hesjedal.

Han har røsjet oss opp og ned trapper, gjennom smale ganger og inn og ut av lavloftede produksjonshaller i en labyrint av et industribygg. De fargemettede stoffrullene gir en overraskende opplevelse av et fargerikt India under grå, tunge og stupbratte fjell i Vaksdal. Nå ser vi endelig slutten på produksjonsprosessen der alle stoffer kontrolleres før de pakkes.

Lysegrønt håp

– Jeg har jobbet her i fabrikken hele livet, svarer Lillian med et bredt smil.

Første arbeidsdagen hadde hun i 1971. Lillian er glad i jobben. Med sitt skarpe blikk har hun saumfart ufattelige lengder med tekstiler. Tungen er også skarp.

– Nå når det går så godt må vi få mer lønn, sier hun ertende til sjefen sin.

Tekstilarbeiderne hører ikke til lønnsadelen, men i år belønnes det gode resultatet på Daletec med en bonus på 15.000 kroner.

– Bonus er ikke det samme som lønnsøkning, sier Lillian.

Hun sørger sammen med to andre kolleger for at Daletec leverer feilfrie varer til kundene.

– Det er klart det er gøy for oss når det går bra. Tenk vi konkurrerer mot kineserne, sier kollega Mai Lis Boge.

Den seieren har ikke kommet av seg selv. I 35 år har Daletec produsert arbeidstøy til oljeindustrien. Tekstilene som brukes er blitt stadig mer avanserte.

– Oljevirksomheten har vært svært viktig for utviklingen til Daletec. Men vi har et mye bredere spekter av kunder enn oljeindustrien, forteller Hesjedal.

BONUS: Direktør Arne Hesjedal vedDaletec kan notere millioninntekterfor den lille bedriften. Dermed blir det bonus på de ansatte.
Rune Sævig
35 ÅR I FABRIKKEN:Lillian Rørgård er enarbeiderveteran.Hun har jobbet påDaletec helt sidenbedriften startetproduksjon avarbeidstøy.
Rune Sævig
RULLER FREMOVER: I år selger Daletec 3,3 millioner meter med flammehemmede tekstiler.
Rune Sævig