TOR KRISTIANSEN

— Jeg tror det sosiale er like viktig som trimmen. Folk blir i godt humør av å komme hit. Det er kanskje noe av det viktigste, sier Kari Walle (58).

Tre utblokkinger og en bypassoperasjon har hun bak seg. Vi er med når hun måler lungekapasiteten. Den er særdeles god. Årsaken er at hun trimmer jevnlig. Nå er formen så god at hun selv kan lede noen av trimpartiene.

Bedre plass

Ikke mindre enn 650 kvadratmeter lokaler har Landsforeningen for hjerte- og lungesyke fått i sitt nye senter i Sandbrogaten 5/7.

Organisasjonen har 9000 medlemmer og 50 lag i region Vest. 4000 av disse medlemmene befinner seg i Hordaland. Hele denne uken har senteret åpent hus for nye og gamle medlemmer.

— Bedre plass gjør det mulig for oss å skape langt flere aktiviteter, sier regionleder Bjarne Norevik.

Nå inviteres det til en dansekveld i måneden. Boccia, vinsmaking og kurs i den brasilianske kampsporten capoeira kommer i løpet av høsten. Siste helg i oktober inviteres det til Yi Chuan, et unikt kinesisk system for indre trening, livskraft og styrking av muskulaturen.

Hjerte- og lungesykdommer endrer livet for mange. Smerter og angst preger hverdagene en periode. De fleste blir bra og i månedene etterpå betyr Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mye for mange.

Informasjon og veiledning

— Noe av det viktigste vi gjør, er å gi hjerte- og lungesyke og pårørende informasjon og veiledning, opplyser Bjarne Norevik. Her foretas måling av blodtrykk, lungekapasitet og kolesterol. Senteret arrangerer en rekke kurs for å hjelpe den enkelte til å leve med sykdommen. Her er kurs i kosthold, stressmestring, røykeslutt, trim og flere turgrupper.

— Du skal se hvor spreke mange er blitt etter å ha trimmet seg rolig i form, sier Kari Walle. Ikke bare spensten og styrken kommer tilbake, men også humøret.

— Likemannsarbeidet er kanskje noe av det viktigste vi driver. Her kan den enkelte utveksle erfaring med andre i samme situasjon, påpeker Bjarne Norevik. Likemennene er for ham noen av «heltene» i det frivillige arbeidet.

<b>TESTES: </b>Kari Walle (til venstre) har særdeles god lungekapasitet. Sykepleier Anny Sekkingstad veileder henne.<br/> Foto: ARNE NILSEN