Trenger du barnehageplass? Da kan du finne alle barnehager i ditt område på kartet, hake av de du ønsker og prioritere dem. Så sender du ønsket. En datamaskin regner ut hvordan barnet ditt ligger an i køen.

— Alt skjer uten at en saksbehandler har tatt i saken. Tidligere måtte kommunens folk selv fylle inn alle opplysninger og sette opp listene. Nå kan saksbehandlerne konsentrere seg om dem som har spesielle behov, sier Lars Tveit, direktør for konkurranse og utvikling i Bergen kommune.

Du gjør jobben

Den nye kommuneportalen bli tilgjengelig i god tid før søknadsfristen for barnehager 1. mars. Tveit lover en enklere hverdag både for innbyggere som trenger kommunale tjenester og for byråkratene som skal behandle søknadene.

Utseendemessig blir ikke portalen noen revolusjon i forhold til dagens hjemmeside. Hemmeligheten ligger i at den nye portalen vil være integrert i de interne fagsystemene.

Med andre ord: Når du fyller ut en søknad på nett, slipper byråkratene å gjøre det arbeidet på nytt. Slik har det ikke vært hittil.

— Det er jo derfor et firma som Norwegian kan tjene penger. Kunden gjør den første delen av arbeidet, sier Tveit.

Får egen kode

I fremtiden ser han for seg at nesten alle tjenester vil kunne gjøres på kommunens nettsider. Da vil sensitive opplysninger som helseinformasjon bli tilgjengelige, noe som krever bedre sikkerhetssystemer.

Kommunen vurderer et samarbeid med landets nettbanker som en løsning. Da vil innbyggerne kunne logge seg på sin kommunale side med nettbankkoden, og samtidig betale for tjenestene elektronisk.

Bjørn Tychesen var en av de nysgjerrige potensielle brukerne på messen «Digital hverdag». Han har brukt mye tid på kommunens byggesaksavdeling opp gjennom årene.

— Å få tak i folk på telefon er jo håpløst, så du må ofte selv møte opp. Da får du hjelp, men det tar jo lang tid. En bedre tjeneste på nett kan kanskje hjelpe litt, sier han.

Ikke billigere

Finansbyråd Hans Edvard Seim kan ikke love at besparelsene vil gi innbyggerne billigere gebyrer.

— Nei, vi har jo allerede redusert byggesaksgebyrene. Du kan si at vi håper å tjene inn igjen litt av de pengene på et mer effektivt byråkrati, sier Seim.

Prosjektet med ny kommuneportal har kostet mellom 35 og 40 millioner kroner, og har tatt flere år. På årets budsjett er det satt av 13 nye millioner til videreutvikling.

— Mye penger, men det vil gi en langt bedre brukervennlighet enn i dag. Selv vi besteforeldre skal kunne bruke det, sa Seim før han dro for å hente barnebarnet i barnehagen.

— Det kan ennå ikke gjøres på nettet.

Silje Katrine Robinson