— Gratulerer med uken!

En engasjert Jenni Varpe Sjøtveit prøver å kapre velgere blant studentene ved Norges Handels Høyskole (NHH).

Hun ønsker å bli infosjef for UKEN i mars 2010. Bare et av vervene som skal fylles under denne høstens valg.

Valgflesk og annet profileringsmateriale med slagord og logoer. Stoltenberg frir til velgerne med røde roser, men i går gikk det i sjokoladekake, chips, brus og Litago på NHH.

— Blir vi valgt skal vi skape noe stort å bidra til at NHH får den UKEN den fortjener, sier Kristen Holt, som stiller til kandidaturet Ukesjef.

Natt til i går var det frem med soveposen og stille seg i kø for å sikre best mulig lokalitet for sin stand.

— Her er det flest folk som går forbi. Vil du være førstevelger på plassering må du være først i køen, det var vi. Halv åtte, tirsdag morgen. Med 24 timer i kø har vi allerede vist at vi har det rette engasjementet til å lede UKEN, konkluderer Holt.

- Lærer teori i praksis

67 kandidater kjemper om vervene. Mest populært er det å være med i kjernestyret, som står for den daglige driften av NHHs studentorganisasjon, og i styret for kulturfestivalen UKEN.

— Det var mange kandidater i fjor, men i år er det økt konkurranse. Vi som sitter i styret har fokusert mye på det positive ved å engasjere seg i studentorganisasjonen, det er muligens derfor det er flere kandidater i år. Bra for demokratiet, sier Hanne Kirkebøen, informasjonsansvarlig for kjernestyret 2008.

Hun stilte selv til valg i fjor og fikk vervet, så langt har det vært et lærerikt år.

— Det å få testet ut organisatoriske egenskaper og teori i praksis er uvurderlig.

Hun mener bedrifter og næringsliv ser verdien av å ansette arbeidstakere med verv som har gitt relevant erfaring.

— Men jeg tror ikke det er derfor folk stiller, sier Kirkebøen, som får støtte fra Hege Grøndahl, lederkandidat til kjernestyret 2009.

— Jeg tror kandidatene har genuint engasjement. Det ser positivt ut på CV-en, men det kan ikke være det som er hoveddrivkraft, konkludere hun.

En investering i fremtiden

Odd Nordhaug er professor i strategi og ledelse ved NHH og mener verv i studentorganisasjonen er en god karriereinvestering for morgendagens ledere.

— I en intervjusituasjon skal en arbeidsgiver finne ut mye om en person på kort tid. Å ha en rekke verv på CV-en gjør seg, det er det ingen tvil om.

Professoren mener CV-en kan si mye om en persons sosiale kompetanse, empati og samarbeidsevne.

Han forteller om undersøkelser der en bedrift i valget mellom en kandidat med topp karakterer, og en som har engasjert seg i stillingsverv, ofte vil helle mot å ansette sistnevnte.

— De erverver seg en kompetanse gjennom møtevirksomhet, organisasjonspolitikk, maktkamp og uformelle prosesser som de drar nytte av i arbeidslivet og som derfor er meget verdifull, sier Nordhaug.

Han er usikker på hvorfor det er økende interesse for vervene, men spekulerer i om det kan ha noe med samfunnssituasjonen å gjøre.

— Vi ser arbeidsmarkedet kan bli mindre sjenerøst. Studentene vil gjerne ha kompetanse i bredden og ikke bare faget. Vi har hatt gylne tider, nå vet studentene at det kan bli tøffere etter studiene, sier han.

Helge Sunde