Ideen oppstod på Lambertseter for åtte år siden. Der satt Jan-Christian Nordahl på sin balkong og nøt tilværelsen og så på andre balkonger — og tenkte at «Hvorfor skal ikke balkonger få like stor oppmerksomhet som hager?» Hvoretter han gikk til OBOS som tente på ideen, og Oslo fikk sin første Balkongiade.

I fjor kontaktet Nordahl Bergen og Omegn boligbyggelag For her er balkonger her også. Og altaner og terrasser.

— Vi er jo litt skeptisk til ideer fra Østlandet, så vi måtte tenke på det, småfleiper Ole Irgens i Bergen og Omegn Bolig-byggelag. - Nå ja, sannheten er at henvendelsen i fjor kom litt for sent i sesongen – men i år er vi i gang og ble enige om at det var noe vi burde samarbeide om.

Dermed kan medlemmene i BOB, Vestbo og Stor-Bergen Boligbyggelag være med i konkurransen om den flotteste og mest sjarmerende balkongen i Bergen og omegn. Hvor mange det dreier seg om, har ikke boligbyggelagene tellet opp, men til sammen administrerer de 31.000 boliger.

— Vi sier balkonger, men konkurransen gjelder selvfølgelig også altaner og terrasser. Vi synes imidlertid det lyder bedre med Balkongiaden enn Altaniaden. Terrasser på hageplan faller utenom – det bør være uteplasser over bakken. Men vi er innstilt på å vise stor fleksibilitet.

Hva så med alle vi som har hengende uteplass, men ikke medlemskap i noe borettslag? Fortvil ikke, også vi kan være med. Hvis uteplassen ser ut som en kandidat, da ...

— Medlemmene våre får informasjon via medlemsbladene, men andre er hjertelig velkomne til å melde seg på hos et av lagene. Innen 1. august, med bilder, historikk og beskrivelse av uteplassen sin.

Det er også fritt frem for så å si anmelde naboen. Ser man en vakker balkong/altan/terrasse er det bare å notere adressen og melde fra hos konkurransearrangørene. En av vinnerne i Oslo ble påmeldt av en dame som reiste forbi med bussen hver dag, forteller Nordahl.

— Vi håper å stimulere til at folk gjør det trivelig både for seg selv og andre. Bergen kan bli enda vakrere enn byen allerede er. Det følger ikke kostbare gevinster med denne konkurransen, det blir mest heder og ære (og gavekort på blomster) - men vi håper jo det skal følge glede med den.

LA BERGEN BLOMSTRE: Blomster og busker, krukker og kar – det skal ikke alltid store plassen til for å gjøre det trivelig. Ikke bare for seg selv, men også for naboer og forbipasserende.