Den fire år gamle lamaen har vist seg å være en glimrende flokkleder for sauene til Gro Agnethe Nybø. Så langt har Lærdals eneste lama gått resolutt til vekst for å beskytte sauene mot potensielle trusler, forteller Sogn Avis.

— Første gangen Eftan forsøkte å beskytte flokken, var en dag i vår da vi skulle flytte sauene. Da kom Varja ut av huset, og la på sprang mot saueflokken. To sekunder senere hoppet Eftan over to gjerder som skilte ham fra flokken, oge begynte å løpe rundt mellom sauene for å beskytte dem, sier Nybø til Sogn Avis.

Lamaer er kjente gjeterdyr, men at Eftan skulle ha så sterk arbeidsmoral, kom som en overraskelse på eierne.

— Lamaer brukes for å verne beitedyr mot for eksempel jerv og gaupe, så noen saueholdere bruker dem i forbindelse med sauehold. Men da kan også lamaene forsvinne. Så Eftan går med dyrene her nede i dalen, forteller Nybø.

Eftan kommer til unnsetning med en gang han merker at noen i flokken mangler.

— det var et lam som hadde satt seg fast i gjerdet, og jeg skulle hjelpe det løs. Jeg hadde hunden med, og den løp straks mot lammet - sannsynligvis for å snuse litt på det. Da kom Eftan springende, og stilte seg mellom hunden og lammet mens han lagde de karakteristiske hylelydene sine, forteller Nybøs samboer, Benjamin Rock, til Sogn Avis.

Eftan er Lærdals eneste lama, og vekker oppmerksomhet hvor han enn går.

— Det var en bil som havnet i åkeren her om dagen. En dame kom etterpå og spurte om det var en lama hun hadde sett, forteller Nybø.