Været er ikke på sitt beste på bossbussens første dag i tjeneste, men det er to energiske betjenter som møter BT på Møhlenpris mandag kveld.

Kristin Kolås og Ronny Mathisen er på plass for å hjelpe sentrumsboere bli kvitt avfall på riktig måte i den nye gjenvinningsstasjonen på fire hjul.

— Det har vært vått, oppsummerer Kolås den første dagen, men legger raskt til:

— Det har vært så kjekt. Kundene er veldig positive, og sier at dette er et kjempegodt tiltak.

Prisen for å levere avfall er den samme som på de andre gjenvinningsstasjonene. I dag har de fleste vært gratiskunder.

— E-avfall, farlig avfall, papp og plast er gratis, opplyser Mathisen.

Fornøyd sentrumsbeboer

Den mobile gjenvinningsstasjonen er en stor skapbil, og skal stå fast en ettermiddag i uken på fire ulike steder i sentrum.

Her er det plass både møbler, vaskemaskiner, sykler og datamaskiner. Nesten alt du normalt måtte ha kjørt til en gjenvinningsstasjon.

Inne i skapbilen er det flere konteinere. Og du må selv sortere bosset ditt i rett konteiner. Svarte sekker med usortert avfall får du ikke levere.

Mens BT er på plass i bussen kommer kunde nummer 18 ruslende. Sissel Karin Magnussen har med seg en gammel støvsuger og en pidestall.

— Den er fra studietiden, så jeg har tenkt at nå var det slutt for den, sier hun.

Magnussen har bodd på Møhlenpris siden 1997. Hun håper bossbussen vil få bukt med forsøplingen i sentrum.

— Dette er et veldig godt tiltak for oss som bor i sentrum, for her er det vanskelig å få plassert vekk noe.

Håper det blir rutine

Det er nettopp forsøplingen i sentrum som er noe av bakgrunnen for det nye testprosjektet til BIR.

— Erfaringsmessig vet vi at det er mange sentrumsbeboere uten bil, både studenter og andre, sier prosjektleder Barbro Relling i BIR.

Sammen med kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal er også hun på plass i anledning åpningsdagen for å dele ut boller og brosjyrer.

— Det er i hovedsak tenkt som et nærmiljø-tilbud som kan ta imot sånt folk kan bære med seg. Kommer det noen kjørende med tilhenger, er det kort vei for dem å kjøre til nærmeste gjenvinningsstasjon, sier Skudal.

Det tar nok en stund før folk får bossbussen inn i rutinen. Det har ikke vært noe stort trøkk på bossbussens første dag, og de håper flere vil ta turen etter hvert.

— Vi håper folk får det inn i den faste rutinen at her kan de levere fra seg bosset. Jeg tror folk vil komme når de får vite om tilbudet, sier Skudal.

Men, understreker hun: Ikke til alle tider. Avfall skal kun leveres her når bossbussen er på plass.

Flere prosjekter i vente

Tilbudet med bossbussen er et prøveprosjekt som i første omgang vil vare frem til nyttår. Samtidig skjer det flere ting på gjenvinningsfronten fremover:

Våren 2014 starter en testkjøring av bosnettet i sentrum. Fra sommeren neste år vil trolig mottaket i Jekteviken være i gang. Da vil bosset bli sugd dit i rørene under bakken.

PIDESTALL: Endelig ble Sissel Karin Magnussen kvitt den gamle pidestallen fra studietiden, forteller hun.
SOFIE SVANES FLEM
EKSTRASERVICE: Litt ekstraservice blir det på åpningsdagen. - Her, jeg kan sortere det for deg, sier Ronny Mathisen og tar imot posene med usortert avfall.
SOFIE SVANES FLEM