TRUDE HAUG

Til lystige fanfarer fra Griegakademiet, flott fiolinmusikk fra Fana unge strykere og trollsanger fra Haukelands personalbarnehage, åpnet i går Helse Bergen sin nye miljøhall.

Leder i Helse Bergen, Anne Kverneland Bogsnes, var i åpningstalen spøkefullt inne på at hallen kanskje også kunne tas i bruk som konsertsal.

Hva musikerne syntes om akustikken vet vi ikke helt, men hallen er et miljøflaggskip, som ingen andre sykehus i landet har maken til.

Femti type avfall

Her inne i Ulriken, rett bak sykehuset, ligger hallen på 3500 kvadratmeter. Styreleder i Helse Bergen, Finn Strand opplyste at de vitale målene er 115 meter lang, 17 meter bred og 8,5 meter høy.

Skulle Helse Bergen en gang i tiden finne andre løsninger for avfallet sitt, vil den kunne gjøres om til et garasjeanlegg på to etasjer. Det er også bygd to mindre sidehaller.

Helse Bergen, som er en stor organisasjon, produserer store mengder avfall, og har som mål å redusere avfallsmengden med fem prosent pr. år pr. sykehusbehandlingsdag. Det blir håndtert 2500 tonn avfall i året i Helse Bergen.

Frem til 1992 brente Haukeland sitt eget avfall. Den tidens forbrenningsanlegg var ikke de samme som dagens og et helseforetak bør ha en spesiell forpliktelse til å bli kvitt avfallet sitt på en miljøvennlig måte, mente styrelederen. Og i dag står stasjonene inne i hallen klare til å ta imot avfall av mange slag. Over femti forskjellige typer avfall vil det bli sortert ut i her inne i fjellet.

Mellomlagring

Det har kostet 42 millioner å få bygd miljøhallen, men Haukeland regner med å spare seks millioner kroner året i forhold til hva det har kostet å bli kvitt avfallet for sykehuset tidligere. Bare på stasjonen for sugekolber vil sykehuset spare en million kroner i året.

Patologisk avfall har egne fryse— og kjølerom. Smittefarlig avfall autoklaveres (gjøres sterilt) og blir dermed til vanlig avfall som blir mye lettere å håndtere. Radioaktivt avfall er det også her, og det skal mellomlagres inntil radioaktiviteten er så lav at det uten fare kan transporteres videre.

Nå blir sykehuset kvitt avfallscontainerne sine, og det blir mye bedre plass på uteområdene, ifølge Helse Bergen. De ansatt som håndterer bosset får også en bedre arbeidssituasjon. Blant annet skal restavfallet fraktes automatisk.

Men cocktailpinnen i plast fra kanapeene var det ingen av de fremmøtte som visste hvor de skulle plassere.

SMÅTROLL: Barn fra personalbarnehagen på Haukeland universitetssjukehus, forkledd som troll, var med på gårsdagens åpning av miljøhallen.<p/> Foto:ØRJAN DEISZ