— Jeg gjentar gjerne det jeg sa i Arendal: Det er en lederoppgave å avklare hvem som skal være med i prosjektet. Vi vet ikke om Venstre eller KrF skal være med i regjeringen, og vi vet ikke om hvilken hovedretning dere vil gå i. For eksempel hvor mye oljepenger dere vil bruke, sa Stoltenberg i den avsluttende duellen med Erna Solberg.

— Vi har avklart at et borgerlig flertall gir borgerlig regjering. Vi har avklart masse politikk. Ditt eneste mantra i denne valgkampen er handlingsregelen og tall, svarte Solberg.

Hun hevdet at Stoltenberg har manglet gjennomføringskraft i sine åtte år som statsminister.

— Vi har ikke sett så mye handlingskraft. Du har sittet og forhandlet med regjeringspartnerne i stedet for. Derfor bruker dere fire år på avklare traseen på E6, og det tar 10-11 år å få igjennom en ny straffelov. Dere bruker for mye tid på å skrive dokumenter, for lite tid til å gjennomføre dem, sa Solberg.

Høyre-flertall i salen

I salen var det flest høyrevelgere, men Jens Stoltenberg brukte NRK-debatten til å prøve å overbevise folket der hjemme.

En meningsmåling som studentavisen K7 Bulletin har gjennomført, viser at Høyre ville få rent flertall dersom NHH-studentene hadde bestemt.

Etter en runde om situasjonen i Syria, var det økonomi som var temaet for debatten.

Stoltenberg har fortalt at 51.000 nye bedrifter er startet i hans tid som statsminister, men NRK-programleder Jarle Roheim Håkonsen kunne opplyse at 49.000 er på samme tid gått konkurs.

— Men vi har en enestående vekst i antall arbeidsplasser, 355.000, de fleste i privat sektor. At mange bedrifter også forsvinner, er en del av omstillingen i økonomien. Det har aldri vært flere i arbeid, svarte Stoltenberg.

Solberg mente at tallene skjulte for sannheten om norsk økonomi.

— Veksten i Norge kan stort sett relateres til høy oljepris. Det er faresignal om at vi bruker den beste tiden i norsk økonomi ikke til å investere for fremtidige generasjoner, sa hun.

— Bare reis rundt i Norge og se selv! Å si at det går dårlig i Norge, det er et krevende prosjekt å hevde, svarte Stoltenberg.

Bambusundertøy

Formueskatt og forholdene for grundere var to av temaene som tok mye tid i debatten.

Grunder Britt Hillestad lager undertøy av bambus, men fikk ikke støtte av Innovasjon Norge fordi det ikke var oppfinnsomt nok.

Det var de fleste av politikerne enige om hørtes rart ut.

— Min kompetanse om innovativt undertøy er veldig begrenset. Men vi politikere kan skaffe kapital, og la kompetansen ta beslutningene, sa Audun Lysbakken (SV).

Den eneste som ikke ville love mer innovasjonsstøtte, var Ketil Solvik-Olsen (Frp)

— Heller lavere skatter enn en masse byråkrater som tar inn penger og omfordeler dem, mente han.

- Har råd til formueskatt

Da var krangelen større om formueskatt.

Alf Bjørseth, grunder i Scanwafer og REC, fortalte om problemene med å bygge opp bedrifter så lenge man må betale formuskatt på arbeidende kapital.

Da viste Stoltenberg at han hadde gjort hjemmeleksen:

— Din historie viser at det er mulig å bygge seg opp. Du tjente 500 millioner da du solgte deg ut. Det er bra. Men folk som har formue på flere hundre millioner, de har råd til å betale litt inn til fellesskapet. Vi er pragmatiske til å endre formueskatten, men å fjerne den vil gjøre Norge til et samfunn preget av større forskjeller og flere nullskatteytere, sa statsministeren.

Deretter gikk diskusjonen en stund over til langrenn.

— Formueskatten er kun norsk. Petter Northug hadde ikke vunnet hvis han måtte starte fem minutter bak, sa Erna Solberg.

— Men vi vinner timila både i langrenn og i økonomi. Vi har verdens beste økonomi, kontret Stoltenberg.

KrF-leder Knut Arild Hareide ga begge parter litt rett, og mente han hadde løsningen med å kutte formueskatten kun på arbeidende kapital. Hareide fikk støtte fra NHH-professor Ola Gryttenl.

— Men det er veldig vanskelig å skille mellom arbeidende og ikke-arbeidende kapital. Dette skillet gir ikke mening, svarte Stoltenberg.