SILJE MIDTTUN

— Jeg irriterer meg over at det skal se så forslummet ut. Når man først har spandert rundkjøringer på bilistene, bør de også holdes ved like, sier Berge.

Hun guider oss gjennom fire rundkjøringer i Åsane som alle ser ut som en ugressåker. Nå er det ett år siden hun første gangen tok tak i problemstillingen, men ingenting har skjedd.

— Det du ser av pene ting rundt deg gjør dagen din bedre. Rundkjøringene kunne vært et smykke for alle som kjører gjennom dem hver eneste dag, sier Berge.

Forskjellsbehandling

Kunstmaleren mener at det kun skal enkle midler til for å gi rundkjøringene en ansiktsløftning. Stein eller lave rododendron med bark rundt er to vedlikeholdsfrie alternativer. Berge påpeker at flere av rundkjøringene i Arna og Fana er utformet på denne måten. Hun har fundert mye på årsaken til forskjellsbehandlingen.

— Åsane blir et B-sted. Vi er tross alt 45000 mennesker her og ingen utkantbydel, understreker hun.

Mangler penger

Senioringeniør i Statens vegvesen, Anders Jon Trefall, forklarer at forskjellen har med ulike budsjetter å gjøre. Rundkjøringene i Åsane hører til fylkesveinettet, mens de penere rundkjøringene i Arna og Fana ligger på riksvei eller europavei og dermed får statsmidler.

— Budsjettet for vedlikehold av fylkesveinettet har vært trangt de siste årene. Vi har dessverre for lite penger til å vedlikeholde rundkjøringene slik vi ønsker. Mange gjøremål konkurrerer om de samme midlene, sier Trefall.

Han skulle gjerne se flere beplantete rundkjøringer, men ut fra budsjetthensyn ønsker han seg så enkle rundkjøringer som mulig.

— Hvorfor bygger man da rundkjøringer som må vedlikeholdes istedenfor å legge stein?

— Ja, det er et godt spørsmål. Vi vet ikke hvor mye penger fylkespolitikerne setter av til vedlikehold fra år til år. De som planlegger rundkjøringene tror vel at det finnes penger, svarer Trefall.

Grethe Berge håper uansett at rundkjøringene kan få et løft. Hun har utfordret hagesentrene i Åsane til å delta.

— Om jeg bare kunne fått noen til å ta tak i dette. Jeg er den første til å melde meg på dugnad, om det må til. Jeg elsker hagearbeid, sier Grethe Berge engasjert.

TUNISISK RUNDKJØRING: Denne skulpturelle rundkjøringen kom Grethe Berge over på en ferie i Tunis Hun mener ikke at dette skal være malen for rundkjøringene i Åsane, men kanskje den kan være til inspirasjon? FOTO: PRIVAT