Skarpt lys, blå vegger. Liu Zheng (29) sitter i UiB sitt tv-studio og har problemer med å konsentrere seg. Han har ikke sett familien i Kina på fem år, så dukker de plutselig opp på en monitor i Nygårdsgaten. Og så får Liu beskjed om ikke å kikke på monitoren og heller se rett i kamera? Ved siden av sitter pappa Tiencun (66) og gråter stille.

Ikke rart at Liu sliter litt denne søndagsmorgenen.

— Jeg har ikke vært tilbake i Kina eller møtt mamma på over fem år. Så dette gjør godt, sier Liu Zhengh.

Det er ikke rart han er oppglødd. Ikke bare overlevde han den grusomme ulykken - og ble nesten helt fin igjen. Nå har en drøm gått i oppfyllelse for 29-åringen.

— Og pappa er veldig lykkelig. Det er ikke ofte han snakker med andre enn meg.

Linjene til Kina er klare.

En heller uoversiktlig mengde kinesere prater i munnen på hverandre både i Bergen og Beijing. Det er sterke følelser i sving. Tre, to, en. Rødt lys på kamera. Sendingen starter.

Kjørt ned i 60 km/t

Forrige lørdag var det nøyaktig fire år siden ulykken. Den iherdige sønnen av et professorektepar studerte biofysikk, og var i gang med mastergraden da livet ble snudd opp ned.

Klokken var fem på syv om morgenen, 17. januar 2000. På vei til laboratoriet på Universitetet. Ved en fotgjengerovergang på Storetveitveien gikk han av sykkelen, og ventet på å krysse veien.

En bil på vei sørover stoppet foran fotgjengerfeltet. Liu begynte å gå. I motsatt retning kom en 68 år gammel bilfører susende. Han stoppet ikke.

Audien traff Liu i ca. 60 km/t. I sammenstøtet ble syklisten slengt 10-20 meter bortover asfalten. Med store hodeskader ble den bevisstløse Liu brakt til Haukeland universitetssykehus med luftambulanse. Liu ble lagt i respirator, og tilstanden var alvorlig. For hver dag i koma minsket sjansene for at Liu ville komme seg ut igjen. På Haukeland mente de at han kun hadde 3-5 prosent sjanse for å våkne opp igjen.

Men 35 dager etter ulykken våknet han. Da Liu ble kjørt ned, var han 25 år. Da han våknet, hadde han blitt 26.

— Heldigvis hadde jeg sykkelhjelm. Ellers hadde det ikke vært nødvendig å ringe etter ambulanse, sa Liu til BT for et år siden.

Virkelig godt nyttår!

Da familien hjemme i Beijing omsider fikk vite om ulykken, satte pappa Tiancun seg på flyet og dro til Bergen. Siden har han bodd hos sønnen og vært hans døgnet-rundt-assistent. Mesteparten av tiden har de to bodd sammen i en knøttliten hybelleilighet i studentbyen på Fantoft. Uten at 66-åringen kan et kvekk av verken engelsk eller norsk. Savnet etter familien på andre siden av jorden har vært tungt å bære.

Nå har kinesisk tv fått kloen i historien om Liu. På torsdag feirer kineserne nyttår, en svært viktig høytid for familielivet i Kina. I den forbindelse laget statlige kinesiske fjernsynsstasjonen CCTV et program hvor borteboende kinesere får sjansen til å snakke med familie og venner i et tv-overført program. CCTV er Kinas svar på NRK - men med hakket høyere seertall.

Programmet ble ikke bare sendt i hele Kina, men også i USA, Frankrike, Tyskland og flere andre land. Det betyr at halvannen milliard tv-seere kunne se torsdagens gjenforening mellom bergensstudenten, hans far og familien i Kina.

From UiB with love

Minutter før opptak småkoker det i UiB sitt tv-studio i Nygårdsgaten. Lius lege er på plass for å bli intervjuet fra Beijing, det samme er hans ergoterapeut, en professor fra studiene, tv-produsent og hjelpere. Pluss to kinesiske damer, en av dem norgesrepresentant for det kinesiske fjernsynsselskapet.

Sminke. Regi. Prøve å få ham til å se bort fra monitor og inn i kamera.

Liu sitter smilende på en stol foran en diger kongeblå vegg i UiB sitt tv-studio. Av tv-tekniske årsaker er blå vegger ideelle for å «lime inn» virtuelle bakgrunner i opptakene. Noe som betyr at når det fullpakkete tv-studioet i Beijing får bildene fra Bergen, er det med et postkortvakkert bilde av Bryggen som bakgrunn.

— Det skulle være en enkel videokonferanse, men endte med å være en trekameraproduksjon, smiler Stein Unger Hitland, teknisk leder på formidlingsavdelingen ved UiB.

Hadde det bare ikke vært for at Liu har shoppet fin ny genser for anledningen.

Kongeblå, den også.

Går igjen

Til tross for alle dystre spådommer, har Liu klart å komme seg på beina igjen. Selv om det helst blir korte avstander og på stakkato vis, kan han gå igjen. Liu tar en liten spasertur foran kamera så hele Kina kan se hvor fint han har klart seg oppe i fjerne, lille, rare Norge.

— Jeg kan nok ikke regne med å bli bedre enn dette. Og jeg må nok trene meg opp resten av livet, sier han, etter at timene med opptak er unnagjort.

— Hva snakket dere om?

— Jeg fortalte hvor godt jeg er blitt behandlet i Norge, at jeg liker meg i Bergen og har fått venner her. Tror familien ble lettet da de så at jeg kunne gå igjen, sier Liu.

— Det må ha vært en svært emosjonell opplevelse?

— Veldig. Både pappa og enkelte av dem hjemme i Kina gråt. Pappa og mamma har jo vært atskilt i over tre år.

SATELLITE OF LOVE: Litt Bergen, litt Beijing, litt Bryggen. Fem år etter at han sist møtte mor, familie og venner blir Liu Zheng gjenforent med familien i Kina. Satellittoverført fra Nygårdsgaten, med halvannen milliard seere.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG
STERKE BÅND: I over tre år har Tiancun (t.v.) vært atskilt fra sin kone i Kina. I stedet har han bodd på en trang hybel i Bergen for å hjelpe sin pleietrengende sønn Liu.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG