Mannen er dømt til fengsel i fem måneder, der han slipper å sone den ene måneden hvis han ikke bryter loven de to neste årene.

— Min klient satt i varetekt og ble 21. januar kjørt til behandlingssenter for å få bukt med sine rusproblemer. Der ble han avvist. Dette har retten tatt hensyn til under straffeutmålingen. Det er han fornøyd med, sier Robert Fonn, 19-åringens forsvarer.

Det var 21. januar i år at mannen ble fraktet fra Bergen fengsel til et behandlingssenter. Ifølge dommen opplyste mannen da han kom frem at han hadde inntatt ulovlig Subutex mens han satt i varetekt. Mannen opplyste at han derfor ble avvist.

Knuste ruten

Retten tror på hans forklaring, og stiller seg «kritisk og undrende til at tiltalte, 18 år gammel og uten midler eller kjennskap til Bergen, i en kald januar måned overlates til seg selv.»

Mannen oppsøkte deretter rusmisbrukere i Bergen. Han forklarte i retten at han fikk tak i blant annet GHB og amfetamin. Det var kaldt, og ved 04-tiden om natten, på sin 19-årsdag, knuste han en rute i VIP Frisørsalong i Tverrgaten i Marken.

- Skulle bare varme seg

Han puttet et kasseapparat i en bossekk. Da han oppdaget at politiet var utenfor, gjemte han seg på toalettet. Politiet sendte inn en hund for å hindre at han stakk av gjennom en bakdør. Under pågripelsen bet hunden tiltalte i låret.

Mannen innrømmet innbruddet, men forklarte at han gjorde dette for å varme seg. Han forklarte at han tok verdifulle gjenstander i sekker, for å gjemme disse, slik at ikke forbigående skulle forsyne seg av dem mens han varmet seg.

Retten trodde ikke på ham på dette punktet.

— Det er trist at han mistet plassen på behandlingssenteret. Nå må han stille i kø og vente på ny tur, sier Robert Fonn.

Politiadvokat Harald Bilberg er fornøyd med dommen.

— Den er som forventet, sier han.

Nytt behandlingsopplegg

Tross sin unge alder er mannen dømt flere ganger tidligere og har tilbrakt store deler av de to siste årene i fengsel.

«Det er rettens oppfatning at tiltalte har et klart behov for hjelp, og at hans unge alder tilsier at det raskt bør på plass et nytt tilrettelagt behandlingsopplegg for han, fortrinnsvis med en gang fra han løslates.»

Dommen på fem måneder fengsel er en fellesstraff med den betingede delen fra forrige dom, og de nye straffbare forholdene.

Det har ikke lyktes bt.no å få kommentar fra lederen ved det aktuelle behandlingssenteret.