36-åringen er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

— Han stiller seg helt uforstående til siktelsen. Han nekter å ha brukt vold mot sin samboer, sier advokat Anders Folkman, som forsvarer 36-åringen. Avhørene av 36-åringen begynte ved 23-tiden søndag kveld, og pågikk i natt.

Samboerparet, som opprinnelig er fra Nordfjordeid, har de siste to årene bodd i en leid vertikaldelt enebolig i Hessevik på Bryggja i Vågsøy kommune i Nordfjord. Hun var uføretrygdet, mens han jobbet i fiskeindustrien i Måløy. Paret har vært samboere i mange år. De hadde ingen barn.

På pub lørdag kveld

Lørdag kveld var paret på puben «Strandstaden» i Eid sentrum. Ingen på puben la merke til noe spesielt ved paret.

— De pleide å være gjester her en gang iblant. De holdt seg stort sett for seg selv, de to. Så vidt jeg vet var de ikke sammen med noen andre på puben lørdag kveld. De var ikke i verken spesielt godt eller dårlig humør da de gikk, sier en som var til stede på puben.

Paret forlot puben mellom klokken 23 og midnatt. Siktede skal ha drukket en del alkohol på utestedet. Vitner har forklart at de sammen tok bussen fra Eid klokken 01.00. 25 minutter senere stoppet bussen for å slippe dem av ved busstoppet på Totland. I dette busskuret skal ugjerningen ha skjedd.

— Det er ting som tyder på at kvinnen aldri kom seg inn i huset sitt, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Lå døende i skogen

36-åringen skal ha slått kvinnen gjentatte ganger i skuret, før han bar henne rundt 300 meter i retning Nordfjordeid - til et skogholt. Der skal han ha gjemt sin hardt skadde samboer, før han forlot den døende kvinnen.

Først klokken 08 søndag morgen ringte 36-åringen nødnummeret til ambulansen. Han presenterte seg med navn, og sa at det lå en skadet kvinne ved busskuret. Da ambulansen fant kvinnen, ble politiet varslet.

— Det ble umiddelbart utstedt arrestordre på mannen som hadde meldt fra om den skadde kvinnen. Han ble pågrepet i parets leilighet rundt klokken 12 søndag, sier Onarheim.

Kvinnen ble fløyet med luftambulanse til Haukeland Universitetssykehus. Tilstanden var kritisk og ustabil da hun kom til sykehuset. Hun døde av skadene omtrent samtidig med at samboeren ble pågrepet. Undersøkelser viser at kvinnen er blitt utsatt for massiv vold mot ansiktet og hoderegionen.

La ned blomster

— Den avdøde kvinnens foreldre var sent søndag kveld på funnstedet og la ned blomster, sier lensmann Reinart Sørgård i Vågsøy.

— Vi fikk melding via helsetjenesten i Vågsøy søndag formiddag. Da hadde luftambulansen allerede fraktet kvinnen til Bergen. Så raskt som mulig dro derfor jeg og politibetjent Geir Olsen til 36-åringens bopel og pågrep ham. Pågripelsen skjedde uten dramatikk, sier politibetjent Vegard Jarle Vik ved Vanylven lensmannskontor.

Vanylven samarbeider med kollegene i Selje og Vågsøy om det de betrakter som en drapssak.

Vitne så drapet?

Klokken 20.15 i går kveld kom bistandsgruppen til Kriminalpolitisentralen i Oslo til Bryggja i Nordfjord, og dro umiddelbart til åstedet på Totland. Da hadde busskuret, som lensmann Reinart Sørgård bekrefter overfor BT er gjerningsstedet, vært avsperret av politiet siden i formiddag.

— Jeg kan bekrefte at kvinnen ble funnet noen hundre meter fra busskuret, sier lensmannen i Vågsøy til BT.

— Har hun kommet seg dit for egen hjelp etter å ha blitt slått?

— Det vil jeg ikke kommentere. Vi kan ikke gi opplysninger før siktede har forklart seg, sier lensmannen.

Lensmannen vil ikke si hva vitner har forklart, men bekrefter at politiet har navn på flere vitner som har meldt seg. Etter det BT kjenner til skal politiet ha navn på et kronvitne i saken. Det skal dreie seg om en mann som kom syklende forbi åstedet da avdøde skal ha blitt slått.

Flere personer BT har snakket med i Bryggjaområdet sier at denne mannen skal ha sett hva som skjedde. Saken kan dermed gå mot en rask oppklaring.

Mulig motiv

Politiet ville i går ikke spekulere i mulig motiv for ugjerningen. 36-åringen skal tidligere ha vært involvert i mindre alvorlige kriminelle handlinger, men oppført seg eksemplarisk de siste årene. Vitner sier imidlertid til BT at han drakk mye, og dessuten ble betraktet som spillegal på spilleautomater.

Folk BT har snakket med i Bryggja mener avdøde var strekt irritert over at 36-åringen tapte så mange penger, og at den striden kan ha vært en medvirkende årsak til det som skjedde i busskuret natt til søndag.

<b>BLOMSTER:</b> BLOMSTER: I dette skogholtet skal 36-åringen ha forlatt sin dødsskadde samboer natt til søndag. I går kveld la den avdødes foreldre ned blomster ved stedet datteren ble funnet. (FOTO: ØRJAN TORHEIM)
ØRJAN TORHEIM