Hvem? Ola Skuterud, tidligere delegasjonsleder i Somalia for Røde Kors

Hva? Var gissel hos en somalisk klan i ni dager juli 1998

— Kidnapperne tvang meg inn i en trang korridor. De var maskerte og hadde våpen. Så viste det seg at vi bare skulle filmes. Jeg ble rasende, forteller Ola Skuterud.

Områdelederen hadde nettopp landet på flyplassen i Mogadishu sammen med 13 andre, da han plutselig hørte skudd. Flyplassen var ubevoktet og plutselig var gruppen omringet av flere biler fulle av bevæpnet ungdom.

Fire i reisefølget klarer å komme seg unna. Resten blir tvunget opp på bilene og kjørt inn til hovedstaden.

Ola Skuterud og de andre utlendingene blir presset inn i et rom på 24 kvadratmeter. Her oppholder de seg i de ni døgnene gisselaksjonen pågår. Gislene får stort sett nok mat og vann, men situasjonen er nervepirrende og psykisk utmattende. Flere ganger er Skuterud så redd at han skjelver.

— Kidnapperne satt utenfor døren vår om nettene og tygget khat. De var ruset og bevæpnet. Stemningen ble spent og nervøs, sier han.

Som representant for Røde Kors i et krigsområde var Ola Skuterud forberedt på at han kunne bli kidnappet. Men han hadde alltid sett for seg at hvis han ble tatt, kom han til å være alene. Å være flere opplevde områdelederen som en stor lettelse.

— Hvis én brøt sammen, var de andre der med en gang og støttet ham. Hvis noen ble for optimistiske, ble de også korrigert. Vi prøvde hele tiden å ha en balansert tilnærming til situasjonen, sier Skuterud.

Når den erfarne bistandsarbeideren står ute i den smale korridoren med væpnede og maskerte kidnappere rundt seg og tror han skal dø, tenker han en på en ting. Han håper han blir den første. Skuterud er redd for å se andre i gruppen bli skutt. Han vil dø først.

— I ettertid har jeg tenkt at dette var feig reaksjon, sier han.

Etter ni døgn i uvisshet og frykt, blir gruppen med gisler frigitt. Men det skjer ikke uten dramatikk. Noen av kidnapperne ønsker nemlig å fortsette aksjonen. Når gislene blir fraktet til nærmeste sykehus, kjører de etter klar til kamp. Men Skuterud og kollegene slipper unna.

Til tross for den ekstreme opplevelsen har bistandsarbeideren ikke hatt problemer med hendelsen i ettertid. Han har flere ganger vært tilbake i området han ble kidnappet i.