Hvem? Arne Olav Øyhus (62)

Hva? I 1986 ble bistandsarbeider Arne Olav Øyhus kidnappet i Sør-Sudan og holdt syv uker som gissel.

— Det aller verste var følelsen av å være fullstendig prisgitt andre, uten å vite hva som skjer de neste minuttene, timene og dagene. Skal de avlive deg? Hva med mat og vann? Du er så skjør som det går an å bli, sier Arne Olav Øyhus fra Tromøy.

Han jobbet som bistandsarbeider for Kirkens Nødhjelp, da han ble kidnappet. På en joggetur palmesøndag i 1986 ble han fanget av en tropp soldater fra Sudan People's Liberation Army (SPLA). Han ble tatt med over øde og kalde fjellstrekninger til Etiopia. Øyhus ble drapstruet av en full løytnant, fordi han leste i en bibel han hadde fått låne av en soldat, uten løytnantens tillatelse. Verst var de fem døgnene han ble stuet inn i en liten blikkcontainer sammen med elleve andre fanger. I mørke og intens hete. Slik beskrev han det, da han fortalte sin historie i A-magasinet i 1986:

" ... selve rommet var innsiden av en container med en grunnflate på ca. 3,75 ganger to meter, høyden var også ca. to meter. I kortveggen mot øst var det skåret ut en luke som var omtrent en halv meter høy og en meter bred. På den andre kortveggen var døren. Under den var det en glipe på tre-fire centimeter. Det venstre hjørnet under luken var "toalettet" ... heten og stanken var så voldsom at jeg var redd for å bli kvalt. Den fjerde dagen ble det opplyst over radioen at jeg var satt fri. Jeg ble selvsagt enormt glad – og like enormt skuffet da jeg ble brakt tilbake til containeren. Den natten hadde jeg klaustrofobi for første gang i mitt liv. Angsten hamret i kroppen på meg, og jeg gråt hysterisk ..."

— Jeg har sluppet godt fra det, men sliter med noen småting, som klaustrofobi, sier Øyhus i dag. Han skrev boken "Kawacha – bortført i Afrika" etter gisselopplevelsen. I dag er han professor i utviklingsstudier ved Universitetet i Agder.