Gisseldramaet skjedde i kvinnens leilighet i Fyllingsdalen 2. juli i år. Bakgrunnen for at mennene tvang seg inn i leiligheten var at den ene gjerningsmannen, en 21-åring, tidligere på dagen skal ha blitt utsatt for vold og trusler av kvinnens sønn.

Sammen med en 18 år gammel kamerat oppsøkte han leiligheten for å ”tvinge sønnen i kne”. 18-åringen tok med seg en kniv med et 20 centimeter langt blad.

— Ring din sønn

Mennene holdt for kikkhullet i døren da de ringte på. Da kvinnen åpnet, stormet de to mennene inn. 18-åringen tok tak rundt kvinnens hals mens han holdt kniven rett ved halsen hennes. 18-åringens hette som skulle skjule ansiktet hans falt ned, mens 21-åringen beholdt hetten på hele tiden.

Kvinnen forklarte i retten at hun hele tiden fra mennene trengte seg inn hadde sterk dødsangst. Frykten ble styrket av at den ene viste ansiktet sitt. Kvinnen tenkte at han gjorde det fordi de skulle drepe henne.

Kvinnen ble plassert i en stol, og fikk beskjed om å ringe sin sønn. Kniven lå hele tiden synlig foran henne. Hun fikk ikke ringt sønnen fordi telefonen var sperret. Mens kvinnen ble holdt innesperret i leiligheten, tok 21-åringen seg tid til å sludre på mobiltelefon med kjæresten sin i 20 minutter.

Mennene tok kvinnens lommebok, forsynte seg med kredittkort og 500 kroner, og truet henne med kniven til hun oppga koden til kortet. 21-åringen tok ut 9000 kroner i en minibank, mens 18-åringen ble igjen for å sørge for at kvinnen ikke gjorde anskrik.

- Hvorfor

Først halvannen time etter at mennene tvang seg inn i leiligheten, var marerittet over for kvinnen. 18-åringen rev i stykker telefonledningen før han gikk, slik at kvinnen ikke skulle varsle politiet. Hun fikk ringt etter hjelp fra en nabo.

— Hvorfor i all verden gjorde dere alt dette mot henne? Hun hadde jo ikke gjort dere noe, spurte dommeren under rettssaken mot de to.

— Nei, det gikk bare altfor langt, svarte 21-åringen.

Både han og kameraten erkjente straffskyld for forholdet.

Byretten mener at det er særdeles alvorlige forhold de to har gjort seg skyldig i, og legger i skjerpende retning vekt på at de alvorlige forholdene ble begått av to væpnede menn mot en forsvarsløs kvinne.

Kvinnen har fått store plager etter gisselepisoden. Hun sliter med dødsangst, har vanskelig for å gå ut og har søvnvansker. Hun har vært sykmeldt helt siden episoden i juli, og går fortsatt til behandling hos psykolog. 21-åringen ble dømt til to års fengsel, mens 18-åringen ble dømt til fengsel i ett år og to måneder. De må sammen betale kvinnen 50 000 kroner i oppreisning.