— Det stinker akkurat som i et fjøs, nei forresten, der er jo lukten litt god, sier Iselin Eilertsen i 7. klasse ved Hetlevik skole. Den gamle overfylte skolen hadde ikke plass til alle elevene, og de 11 i 7. klasse må ta til takke med skolelokaler i en nedlagt sildefabrikk. Et lokale i betong som brukes til fest i helgene. Lukten av betong er krydret med duften av fest og røyk. - Hadde vi bare vært sikker på at dette var midlertidig, hadde vi ikke klaget, sier rektor June Berntsen.

Giske lanserer storsatsing - Kommunene må ta det største ansvaret, men staten skal bidra for å komme i mål. Nå er det nødvendig med et skikkelig skippertak på skolesektoren, slik det i 1997 var nødvendig på sykehjemssektoren, sier undervisningsminister Trond Giske til Bergens Tidende. I dag lover regjeringen bot og bedring for mange års unnfallenhet på vedlikeholdssektoren. Bergens Tidende dokumenterte i går at halvparten av vestlandsskolene ikke har godkjent inneklima og preges av forfall. Barneombudet mener 15 milliarder er det skolesektoren i landet trenger for å gi elevene et skikkelig arbeidsmiljø. Undervisningsminister Trond Giske tror tallet stemmer og tar utgangspunktet i det når han i dag lanserer Aps store skolesatsing.

Milliarder i egenandel Etter det Bergens Tidende har grunn til å tro vil pakken Giske presenterer i dag innebære at kommunene må bidra med rundt en halvpart i egenandel for å få drahjelp fra staten. Kommunene må også dokumentere at de har en plan for å unngå at skolene på nytt forfaller. - I løpet av neste stortingsperiode håper vi å kunne ta igjen store deler av etterslepet på vedlikehold av skolene, sier Giske.

Pengene renner Han mener vedlikehold av skolene, nybygg og rehabilitering er viktigere enn å bruke penger på å øke undervisningstimetallet, slik Høyre vil. - Det viktigste er at elevene har et arbeidsmiljø som gjør at de kan lære mest mulig de timene de er på skolen, i stedet for bare å øke timetallet, mener Giske. Bergen mangler alene 360 millioner kroner for å få unna det mest akutte vedlikeholdet. Skal alle bergensskolene få en moderne standard, må beløpet minst dobles. Mens Arbeiderpartiet henter penger fra oljefondet, lover byrådet å hente penger fra aksjesalg. Salg av kraftaksjene i BKK, vil gi Bergen mellom 1 og 2 milliarder kroner. Rundt 700 millioner blir trolig plassert i rentebærende fond. - Jeg kan ikke tallfeste hvor mange penger vi ønsker å bruke på vedlikehold av skoler, men det er det området vi kommer til å prioritere, sier finansbyråd Trond Tystad (Ap). Høyres Martin Smith-Sivertsen vil også bruke fremtidige BKK-penger på skoler. - Vi fikk støtte for å selge Fana Stein & Gjenvinning og brukte pengene til å investere i skolesektoren. Vi ønsker å frigjøre penger slik at vi kan bruke mer på kommunens hovedoppgaver. Skole er vårt prioriterte område, sier Smith-Sivertsen.

Drypper fra taket Mens det strømmer penger fra oljefond og usolgte BKK-aksjer, drypper det fra taket på Hetlevik skole. Skolens skjebne har vært uviss i mange år og penger til vedlikehold er uteblitt. Veggene mangler maling, utelampen kuppel og elevene klasserom. - Da jeg begynte her for 16 år siden, så jeg tegningene til ny skole og jeg trodde den ville komme i løpet av et par år, sier klassestyrer Else Pedersen. Hun venter på handling.

SKOLE I FESTLOKALE: Det var ikke plass til alle elevene i 7.-klasse på Hetlevik skole. De undervises i et festlokale i en nedlagt sildefabrikk. - Det stinker her, sier Isabel Eliasen og Iselin Eilertsen.