Mellom 40 og 50 bergensband mistet øvingslokaler og utstyr i brannen i Skuteviken natt til søndag. I går la kulturbyråd Henning Warloe (H) én million kroner på bordet fra Bergen kommune. I tillegg stilte Musikkverkstedordningen opp med én million.

Nå vil kulturminister Trond Giske (Ap) gi enda mer penger:

— Regjeringen er i slutten av budsjettforhandlingene. Jeg skal prøve å finne en million kroner der og håper Bergen kommune gjør det samme, lover Giske.

- Den ledende byen

I dag møtte han musikerne Kristian Stockhaus fra bandet Ungdomskulen og Pål Myran Håland fra Lorraine, samt Ruth Grung (Ap), leder i komité for miljø og byutvikling og Frøydis Moberg, leder i Bergen Rockaktører (BRAK).

— Hva gjør dere nå, spurte Giske de to musikerne.

— Vi sitter i møte her med deg, svarte Stockhaus og håpte på statlige bevilgninger.

— Jeg har brukt gårsdagen på å snakke med bandmedlemmene og plateselskapet og forsøke å få oversikt over hva vi mangler. Så blir det å prøve å søke forskjellige støtteordinger om penger, men vi har ingen mulighet til å få tilbake det vi har tapt. I tillegg skal vi på turne om to uker, sa Myran Håland.

Ingen av de to bandene hadde forsikret verdiene sine, og mistet stort sett alt av utstyr i brannen.

— Det er mange som ikke sympatiserer med bandene på grunn av dette med forsikring, og en gitar til 50.000 kroner burde en selvsagt forsikret. Men det er mange ting som er vanskelige å forsikre. Når vi har lagt lydisolering i tak og vegger hvordan forsikrer en det når man ikke eier stedet. Det tar tid og penger, sier Stockhaus.

Møter Warloe

Senere i dag skal ministeren også snakke med kuturbyråd Henning Warloe (H).

— Jeg kom til Bergen dels fordi en bybrann i et fredet område er veldig alvorlig. Jeg er glad det ikke gikk menneskeliv. Men det er også alvorlig at en fjerdedel av grunnlaget til en hel musikksjanger forsvinner i løpet av en natt, sier Giske.

— Bergen har en fantastisk blomstring av pop og rock. Den har kanskje vært den ledene byen, og har pøst ut talenter som har markert seg på den nasjonale scenen. Går det et år eller to uten at miljøet fungerer, vil det være et nasjonalt tap, fastslår kulturministeren.

Nye øvingslokaler

Pengestøtten, som nå kan komme opp i hele fire millioner kroner, skal gå til både kortsiktige og langsiktige løsninger på den skrikende mangelen på øvingslokaler.

I første omgang er det snakk om såkalte «øvingskonteinere». Ifølge Ruth Grung finnes det flere aktuelle tomter der disse brakkeliknende byggene kan plasseres, blant annet Koengen, Nygårdstangen og jernbanetomten.

Se panoramabilde: Branntomten i går | Se branntomten fra kranen i brannbilen

- Trist

Kulturbyråd Henning Warloe annonserte kommunens pengebidrag i går:

– Det var en trist dag både i går og i dag. En ting er det kulturhistoriske, men fra mitt ståsted er kanskje det viktigste at en viktig del av kulturlivet i Bergen står uten tak over hodet. Vi håper at andre vil være med i et spleiselag for å avhjelpe en akutt og vanskelig situasjon, sa Warloe.

Han legger til at mangelen på øvingslokaler er et langsiktig problem, og at millionen fra kommunen ikke vil bli brukt til allerede planlagte prosjekter.

Frøydis Moberg BRAK håper det vil bli mulig å skaffe midlertidige øvingslokaler i brakker eller øvingscontainere.

— Spesielt de som er på vei inn i studio eller på vei ut på turne må bli prioritert, sier Moberg.

Støttekonserter

26. og 27. september vil det bli arrangert støttekonserter på Verftet for å skaffe penger til bandene.

– Vi estimerer at bandene har tapt et par millioner i hvert fall. Vi har ikke noe eksakt tall ennå, sier Moberg.

Les også: Frykter at bolig skal rase | Visste ikke om beboere

Hun øvde selv i lokalene.

Støtte fra miljøet

– Vi har fått mange henvendelser og støtteerklæringer. Hele miljøet i Bergen vil støtte på den ene eller andre måten, sier Moberg.

Mikal Telle og Sindre Didriksen tok initiativet til støttekonsertene.

— Det vil bli en blanding av band som øvde i lokalene og andre band som ønsker å støtte, sier Telle.

I løpet av dagen lover han flere detaljer om konsertene.

— Vi vil også komme med et kontonummer som folk kan gi penger til. Mange har tatt kontakt og ønsker å bidra, sier Telle.

Hva synes du om støtten musikkmiljøet får? Syng ut i kommentarfeltet!

Anne Marte T Sørås
Anne Marte T Sørås