• Ruskampanjen hadde nesten vært tjent med at vi ikke hadde fått penger, sier Beate Leirvåg. Etter alt oppstyret rundt Os-russen har de gitt fra seg pengene.

MARIANNE RØISELAND marianne.roiseland@bt.no

I går mottok russen i Os 30.000 kroner på deling fra ordfører Terje Søviknes for ikke å bruke narkotika i russetiden. Pengene ble lovet dem før påske, og har vakt en smule debatt i fattige Os kommune. Riktig hissig ble diskusjonen etter at russen bombarderte ungdomsskolen med egg og møkk. En uvane russen har lagt seg til de siste årene.

— Det er ikke for å gjøre noe godt igjen vi gir bort pengene. Vi hadde tenkt å gi dem vekk uansett, sier Beate.

I hennes russebil mener de Natteravn-gruppen i Os har mer bruk for pengene enn de selv har.

— Natteravngruppen bryr seg. De jobber aktivt mot stoff og rusmisbruk. Vi oppfordrer andre russebiler til å følge vårt eksempel, sier Roger Bruarøy.Os-russen har startet kampanje mot rus. Narkotika er tabu i russetiden, men øl er ok.

— Ingen av oss hadde kommet til å bruke narkotika uansett. Likevel synes jeg kampanjen er positiv. Folk bør gi oss en sjanse til å vise at vi kan gjøre noe og ikke forhåndsdømme oss. Hvis det viser seg at de fleste har drukket opp pengene, skal de få lov å kritisere oss. Men vi må få en sjanse, sier Beate.

Os-russen føler seg brukt i et politisk spill. På den ene siden står dem som vil gi Søviknes skylden for det gale russen foretar seg. På den andre siden står Søviknes som vil kjøpe seg velvilje.

— Russen har ikke vært verre i år enn tidligere år, snarere tvert imot. Hadde det ikke vært for at Søviknes var ordfører, ville tv aldri giddet å lage sak om oss, mener Beate.

— Men vi har jo skjønt hvorfor vi har fått disse pengene. Til høsten er det første gang vi kan stemme, sier Ann-Christin Heggland.