Siden januar har til sammen ni barn blitt syke i det nasjonale utbruddet av E. coli O157. Barna er fra Hordaland, Sogn og Fjordane, Troms, Sør-Trøndelag og Vestfold. E. coli-jegerne i Mattilsynet har stått på for å finne smittekilden, men nå viser det seg at arbeidet har vært nytteløst.

– Vi har samlet inn en masse opplysninger om pasientene og analysert matprøver, uten å kunne identifisere en sikker smittekilde. Om det ikke kommer ny informasjon eller nye pasienter, så kommer vi nok ikke lenger, sier seniorrådgiver Karin Nygård i Folkehelseinstituttet.

Hun sier de var forberedt på at det kunne skje.

– Bakterien har forårsaket utbrudd i andre land før, og det har vist seg å være vanskelig å finne smittekilden. Særlig når det er så få pasienter spredt utover i tid, sier Nygård.

Ett dødsfall

Oppmerksomheten rundt e. coli startet i januar, da en toåring fra Nordfjordeid ble lagt inn på Haukeland Universitetssykehus etter å ha blitt smittet av aggressive E.coli-bakterier. Han døde to dager senere, etter å ha utviklet såkalt hemolytisk-uremisk syndrom (HUS).

I februar ble en 11 år gammel jente fra Bergen innlagt på Haukeland Universitetssykehus smittet med E. coli O157-bakterien. Hun ble helt frisk.

Folkehelseinstituttet slo nasjonal E. coli-alarm i slutten av mars, men mysteriet fortsatte å vokse. I mai ble det også klart at en tenåringsjente fra Bergen hadde den samme bakterien . Da uttalte smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen kommune til bt.no at å finne smittekilden var vanskeligere enn å finne nålen i høystakken.

— Ugunstig for alle

– Vi har ikke hatt noen nye pasienter siden mai, så vi antar at utbruddet er over. Fra januar til mai hadde vi en til to pasienter i måneden, sier Nygård.

Folkehelseinstituttet har brukt store ressurser på etterforskningsarbeidet, og har leitet etter fellestrekk i opplysningene foreldrene har gitt om matvarer, reiser og husdyr.

– Vi har hatt særlig fokus på kjøtt – og meieriprodukter, som har vært knyttet til utbrudd før. Men vi har også undersøkt langtidsholdbare matvarer, sier Nygård.

– Hva betyr det for de involverte at dere ikke lykkes i arbeidet?

– Vi synes det er ugunstig at vi ikke har klart å finne smittekilden, både for de rammede og for andre. Det føles bedre når man vet hva som forårsaket det.

Om noen uker vil Folkehelseinstituttet evaluere arbeidet i samarbeid med Mattilsynet og andre involverte.

Hva mener du om at jakten på E.coli-smitten nå tar slutt? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.