Mange mindreårige jenter og gutter legger ut dristige bilder av seg selv på nettet og viser seg frem på egen hjemmeside eller webkamera. Flere tar imot penger fra eldre menn for sex. Nå ber Kripos innstendig foreldrene om å være på vakt.

— Vær skeptisk hvis 12-13-åringen plutselig vil ha webkamera på rommet sitt. Det bør også ringe en klokke hvis ungene på uforklarlig vis får mange penger mellom hendene. Foreldrene bør gjøre en avtale med de unge i huset om internett kan brukes fritt, men foreldrene har lov til å sjekke loggen for å se hvilke sider som har vært vist, sier leder for Avsnitt for seksualisert vold ved Kripos, Håvard Aksnes, til Bergens Tidende.

Søker tabu-sex

Siden 1996 har antall seksuelle overgrep mot barn under 14 år økt med hele 66 prosent. I den samme femårsperioden er internett nærmest blitt allemannseie. Kripos mener det nye mediet må ta en stor del av skylden..

— Vi sitter med et bestemt inntrykk av at kontaktformidling og prategrupper på internett er årsak til en ikke ubetydelig del av økningen. Pedofile får mye lettere tak i barn på nettet, og de kan kommunisere seg imellom på et helt annet vis enn tidligere, sier Aksnes.

Kripos' undersøkelser viser at det slett ikke bare er enslige pedofile menn som bruker internett for å skaffe seg sex med mindreårige.

— Flere av dem som søker etter barn på nettet, viser seg å være familiemenn som er ute etter spenning eller et kick. De er ute etter å tøye sine grenser overfor det tabubelagte, sier Aksnes.

- Lett å finne overgriperen

Også i Bergen har sex etter treff på nettet mellom voksne menn og mindreårige jenter økt i omfang.

— Vi har etter hvert hatt svært mange slike saker, bekrefter politiavdelingssjef Tove Lian Mathiesen ved Hordaland politidistrikt. Selv om sakene er svært alvorlige, har politiet sjelden vanskeligheter med å finne den skyldige.

— Heldigvis kjenner offeret som regel identiteten på den som har forgrepet seg, slik at det ikke er spesielt vanskelig for oss å finne gjerningsmannen, sier Lian Mathiesen.