— Vi nekter å la denne saken gå forbi i stillhet, sa Nina Kårdal fra PBL-barnehagene da hun innledet demonstrasjonen.

I dag stengte rundt 2000 private barnehager i Norge klokken tolv i protest mot regjeringens nye lovforslag om barnehagefinansiering som skal behandles i Stortinget 2. juni.

Litt senere var det demonstrasjon på Torgallmenningen. Over 1500 barnehageansatte, foreldre og barn var til stede for å støtte opp om aksjonen.

På internett har oppropet "Stopp forskjellsbehandling av barn i barnehager" fått over 20 000 underskrifter.

- Urettfeigt

Advokat i Private Barnehagers Landsforbund, Espen Rokkan, nestleder i Bergen Frp, Torkil Åmland og nestleder i Bergen Høyre, Ragnhild Stolt-Nilsen holdt appeller.

— Som min fire år gamle datter ville ha sagt; dette er urettfeigt, proklamerte Stolt-Nilsen.

Det ble sendt ut invitasjon til å delta til alle de politiske partiene, men det var altså bare to som møtte opp.

I forslaget vil regjeringen overlate fordelingen av barnehagemidler til kommunene.

Kommunene vil fremdeles ha plikt til å finansiere eksisterende ikke-kommunale barnehager, mens «kommunal skjønnskompetanse» skal avgjøre om nye ikke-kommunale barnehager skal få støtte.

Les det nye lovforslaget fra regjeringen her.

— Vi kan takke de private barnehagene for bedre barnehagedekning, regjeringen har ikke bygget en eneste ny barnehageplass, sa Stolt-Nilsen.

Ikke likebehandling

Det Private Barnehagers Landsforbund imidlertid er mest bekymret for, er at prinsippet om økonomisk likebehandling av barnehager faller bort.

— Det er fint at vi har fått lovfestet rett til barnehageplass, men det er stort sett vi private som har gjort løftet mot full dekning.

— Vi har gjort en stor jobb med å bygge opp sektoren, og så kommer dette lovforslaget som ikke sikrer oss en økonomisk fremtid, sier administrerende direktør Cathrine Haugen i Vappusbarnehagene til bt.no.


Les også:

Storaksjon i private barnehager

Stort foreldreengasjement

Vappusbarnehagene er blant de private barnehagene i Bergen som deltok i dagens aksjon. Haugen forteller at aksjonen på Torgallmenningen er en utvidelse av aksjonen og har kommet i stand etter påtrykk fra ansatte og foreldre.

— Dette er en markering direkte myntet på Stortinget og regjeringen. Vi håper i det lengste at myndighetene snur. Støtten fra foreldrene er fantastisk, vi har ikke fått en eneste henvendelse fra negative foreldre som ikke støtter aksjonen.

— Det er viktig, for det er til syvende og sist foreldrene og barna dette lovforslaget vil gå ut over dersom det blir vedtatt.

Administrerende direktør Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) er også imponert over responsen fra foreldrene.

— Det er en voldsom oppslutning over hele landet fra foreldre og barnehageansatte som mener at denne saken er verdt å stenge for. Opp mot nitti tusen unger vil bli tatt ut av barnehagen i morgen.

— Vi har til og med hørt om barnehager som i utgangspunktet ikke hadde tenkt å stenge, der foreldrene har kommet på banen og bedt barnehagen om å delta i aksjonen.

(Saken fortsetter under bildet)

PROTEST: I det nye lovforslaget vil regjeringen overlate fordelingen av barnehagemidler til kommunene.

Direkte ufint

Over hele landet har det vært lignende markeringer som den på Torgallmenningen i dag. Lokale politikere har delta i disse markeringene. I Bergen får de private barnehagene støtte fra KrF med krav om at regjeringen straks innfører reell økonomisk likebehandling av barn i alle barnehager.

— I Bergen ville vi aldri klart full barnehagedekning uten de private aktørene, at man nå skal skape denne usikre situasjonen er direkte ufint og svært lite tillitsvekkende fra det offentlige. De som skulle fått et stort takk får i stedet utrygge fremtidsutsikter, sier kommunalråd Filip Rygg (KrF).

Hva synes du om det nye lovforslaget? Si din mening i kommentarfeltet under.

BRED STØTTE: Over 1500 møtte opp til demonstrasjonen i dag.
Maria Pile Svåsand
UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Nina Rokkan overleverer en bunke underskrifter til advokat i PBL, Espen Rokkan.
Maria Pile Svåsand
SONJA YSTAAS (mms)
SONJA YSTAAS
STENGT I MORGEN: Tusenvis av barn må hentes tidlig i morgen.
BERGENS TIDENDE