Tall fra banken viser at 3300 kroner i månedlig leie nok til å betjene et avdragsfritt boliglån på over 1,2 millioner kroner. Da er riktig nok ikke forsikring, kommunale avgifter og eventuell renteøkning regnet med.

Regionbanksjef i personmarkedet i Bergen hos Sparebanken Vest, Frank H. Bjørndal, sier deres inntrykk er at stadig flere studenter, både med og uten støtte fra foreldre, ønsker å kjøpe egen bolig.

— Som student kan man få lån til hele kjøpesummen og bare betale rente mens man studerer. Vanligvis får man avdragsfrie lån for opp til fem år, men dersom man er i gang med et langt studium, er det mulig å forlenge perioden, sier Bjørndal,

Han forteller at type studium er en av tingene banken ser på når studentene er inne til rådgivningssamtale.

— Hvor mye lån får man?

— Det blir vurdert individuelt i hvert enkelt tilfelle, men man kan stort sett få lån til opp til en million uten forsikring fra foreldrene. Dette lånet vil koste om lag 3000 kroner i måneden i renter.

Bjørndal sier at den største fordelen med å eie selv om man er student og ikke har råd til å betale avdrag på lånet, er at man kommer tidlig inn på boligmarkedet