• Vi kan jo ikke bare vie folk, og så slippe dem. Sokneprest Jarle Veland arrangerte gratis bryllup i Fyllingsdalen kirke. Nå følger han opp med samlivskurs.

I mai ble 20 brudepar viet i Fyllingsdalen kirke, uten at noen av dem brukte en krone på festen.

Sokneprest Jarle Veland hadde nemlig en teori om at bryllup rett og slett var for dyrt for mange par, og sørget for gratis feiring med kanapeer, blomster og fotograf.

Responsen var stor, og nå føler Veland et ansvar for å følge opp parene. Lokalavisen Sydvesten forteller at menigheten arrangerer samlivskurs for alle parene som ble viet i mai.

— Men også andre par er hjertelig velkomne til å delta, sier Veland til Bergens Tidende.

Tør ikke å tippe

Kurset avholdes 14. og 15. november og påmeldingen har allerede startet. Hvor mange som kommer tør ikke Veland å si noe om.

— Forrige gang bommet jeg jo helt, ler han. Soknepresten uttrykte et forsiktig håp om at ett eller to par ville møte opp til gratis bryllup.

Resultatet ble tjue.

— På samlivskurset har vi en kapasitet på opp til 25 par, opplyser han.

Samlivskurset blir ingen dyr affære.

— Vi tar en lav pris slik at parene skal forplikte seg. Resten av utgiftene dekker menigheten. Vi kan jo ikke bare vie folk, og så slippe dem. Vi må gi dem en hånd videre også, mener han.

Lege Egil Østebrød kommer for å snakke om den travle turbofamilien, om intimitet og seksualitet og om tilgivelse.

Ikke problemløsing

— Vi forsøker å vinkle dette positivt. Man bryter ofte en barriere ved å melde seg på et samlivskurs, men vi skal ikke fokusere på problemløsing. Vi vil holde et kurs for dem som vil ta vare på forholdet sitt, forteller soknepresten.

Veland legger også opp til å ta vare på vellykkede arrangement, for dersom alt går rette veien kan vi få flere gratisbryllup neste år.

— Vi håper at vi kan tilby noe liknende neste høst, røper han.

VELKOMMEN IGJEN: I Fyllingsdalen inviterer menigheten til samlivskurs for parene fra gratisbryllupet i mai.<p/> ARKIVFOTO: KNUT E. WANG