I 1996 mistet Karin Hox ektemannen Bjørn Tore André. To år senere døde Kjersti, hennes eneste datter, av kreft. Hun ble 39 år.

Få år etter opprettet moren Kjersti Hox Lilletvedts minnefond for unge kreftsyke. Alt hun eier har hun testamentert til dette fondet.

— Når jeg en dag går ut av tiden, går alt jeg eier til fondet. Hus, innbo, bil, alt, sier Hox, som nå går i sitt 77. år.

Sykkel og parykk

Datteren Kjersti bodde i Danmark, da hun ble syk. Moren besøkte henne ofte og ble inspirert av den danske kreftforeningen, som gjorde mye for å lette hverdagen til kreftsyke.

— Pengene fra minnefondet skal ikke gå til behandling eller forskning, men til noe unge med kreft ønsker seg i hverdagen.

Hox er ikke den eneste i Bergen som har opprettet minnefond etter å ha mistet et familiemedlem i kreft.

Kreftforeningen i Hordaland administrerer tre slike legat, som deler ut penger som kan skape glede i en vanskelig tid:

  • Torill Duus Minnefond
  • Terese Heggs Minnefond
  • Kjersti Hox Lilletvedt Stiftelse Da Hox fylte 75 år, ønsket hun seg penger til fondet. På bursdagsfesten delte hun for første og hittil eneste gang ut milde gaver: Fotoutstyr. Ny sykkel. En tur til Italia med kjæresten. Ny parykk og spaopphold for hele familien.

— 75-årsdagen var helt utrolig. Jeg ville ikke vært denne opplevelsen foruten, forteller Hox.

Lommepenger i Paris

For to år siden fikk Silje Haugland Tvedt (18) diagnosen osteosarkom, eller benkreft. Den intensive behandlingen gjorde henne svak, og hun kunne ikke delta hundre prosent på skolen.

Mens hun lå på sykehuset, fortalte en trivselskoordinator henne at hun kunne søke om penger fra forskjellige fond og legat. Ett av disse var Kjersti Hox Lilletvedts Minnefond.

— Jeg ble utrolig glad da jeg fikk penger fra legatet. Det hjalp på humøret og ga meg noe å se frem til, forteller Silje (18).

De 5000 kronene brukte hun til lommepenger på en tur til Paris. Det hun hadde til overs gikk til en vennetur til Spania bare en uke etterpå

Erklært frisk

I dag er hun erklært frisk og går siste året på videregående skole. Prognosene hennes var hele tiden gode, selv om hun var utkjørt på slutten av behandlingen.

— Jeg følte aldri at jeg skulle dø. Den innstillingen var veldig viktig. Men legene sa jeg kom til å bli frisk. Jeg var nok heldigere enn mange andre, sier Silje Haugland Tvedt.

For den pensjonerte DNS-skuespilleren Karin Hox har datterens minnefond gitt mening til det meningsløse

— Å kunne gjøre noe positivt for andre gir meg en følelse av at ingenting har vært forgjeves. Det er fint å vite at noe lever etter en.

FIKK PENGER: Da Silje Haugland Tvedt hadde kreft, brukte hun sepengene fra Kjersti Hox Lilletvedt Stiftelse i Paris og Spania