Baneservice har annonsert 350 jernbanesviller under «gis bort» på Finn.no. Det er bare å dra til Hauglandshella på Askøy og forsyne seg.

— Ja, det stemmer. Vi gir bort 350 jernbanesviller. Det erbrukt tilsvarende sviller på Bybanen, men disse er til overs, sier informasjonsleder Liv Bjørge i Baneservice.

Prøvde å selge dem

Svillene kan ikke brukes av Bybanen, og må derfor bort.

— Vi har prøvd å selge dem på finn.no. Det har vi ikke fått til, så nå gir vi dem bort i stedet, sier Bjørge.

Se annonsen på Finn

Svillene er 2,2 meter brede og av typen B70 W54-2.2

200 kilo

Det er snakk om sviller som har en annen helling i innfestet (1:40) enn det Bybanen endte opp med. Dermed har de ligget på lager i to år.

— De har aldri vært brukt. Det ble en endring underveis i prosjektet, og vi måtte bruke en annen svilletype på et mindre område. Dermed fikk vi disse til overs, sier Bjørge.

Hun opplyser at det har vært stor interesse for annonsen. Men det er ikke hvem som helst som kan bruke svillene.

— Dette er betongsviller. De er 2,2 meter brede, og veier 200 kilo. Aller helst skulle vii hatt en avtale med noen som kan hente mange på en gang, et firma eller lignende, sier informasjonslederen.

- Bruk fantasien

- Hva kan svillene brukes til?

— Muligens støttemur. Her må man bare bruke fantasien. Man får en ordinær jernbanesville, tilsvarende det Bybanen kjører på, sier Bjørge.

Baneservice har sjekket om svillene kan brukes av andre baner.

— De kunne dessverre ikke brukes videre i neste fase av Bybanen. De kan heller ikke brukes av Jernbaneverket som skinnegang for tog. Svillene er såpass spesielle, på grunn av hellingen. Vi har prøvd å sjekke alle muligheter for å bruke dem til det de er tenkt til, men dessverre ikke lykkes, sier Bjørge.

Bybanesvillene blir lagt med 60 cm mellomrom. De 350 jernbanesvillene kunne dermed gitt 210 meter med spor, og 105 meter med dobbeltspor.

Det betyr en unik sjanse for alle fra Sotra eller Askøy som ønsker Bybanen hjem til seg ...

Tips om artige saker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post