— Vi føler oss litt som pensjonistbanden. I vår alder er det deilig å være litt kriminell, sier Kjell-Stig Amdam og humrer.

Han er innehaver av Amdam Atelier - Galleriet mot storhavet i Selje, og har bestemt seg for å servere eplekake til gjestene også i år.

— Vi tar ikke betaling, og fortsatt er det lov å invitere folk på kaffe og et stykke kake, sier han.

- Byråkrati uten like

I august i fjor fikk han og kjæresten Grethe Berger en bekymringsmelding fra Mattilsynet angående eplekaken de serverte gallerigjestene. De stilte strenge krav til kjøkken, bekledning og at paret måtte dokumentere hvor råvarene kom fra.

Også i sommer kan du få eplekake på Atelier Amdam, galleriet mot Storhavet.
Jan M. Lillebø

Galleriet fikk ikke serveringsforbud, men Amdam stengte kafeen sporenstreks likevel.

— Jeg sa at dette synes jeg er tåpelig, jeg vil ikke holde på å skrive rapporter. Dette er et byråkrati uten like. Vi kjøper eplene, sukkeret og melet på Samvirkelaget.

Det var Fjordenes Tidende som først omtalte saken.

God reklame

Saken fikk stor oppmerksomhet, både i aviser og på sosiale medier.

— Jeg har levd av bildene min i 30 år, men vi har aldri fått så mye reklame før. Vi kom til at denne godbiten kan vi ikke la gå fra oss, sier Amdam.

Han forteller at når folk har ringt for å bestille for sommeren, spør de etter kaken, og mange er blitt opprørte av det stivbente byråkratiet.

— De føler kanskje at idrettslagene og vaffeljernene er i faresonen, sier han.

Baker hver dag

Når galleriet åpner for sesongen 21. juni, står kaken atter på bordet igjen. Da kommer Grethe Berger til å stå tidlig opp for å bake hver dag, akkurat som i fjor.

— Å få kaffe og eplekake, mens folk ser utover havet, det betyr så mye. At Mattilsynet kan blande seg opp i slikt. Da må de jo begynne med basarer og skolekorps også. De må virkelig gå i selg selv, sier hun.

I fjor lagde hun 72 kaker, og sier at kjøkkenet er pent og rent og stekovnen varm. Kaken beskrives som gylden og høy og Amdam sier at stykkene er så store at en sunnmøring deler dem i to.

— Den er varm klokken 11, lunken klokken 12 og oppspist klokken 15, frister han.

Mattilsynet kunne ikke kommentere saken i dag, lørdag, men kom tilbake med en kommentar etter helgen.

— I fjor sommer ble det meldt en bekymringsmelding til Mattilsynet om dårlig hygiene på kjøkkenet hos Amdam. Mattilsynet har plikt til å følge opp bekymringsmeldinger og tok kontakt med virksomheten. Vi orienterte om regelverket for matsikkerhet, skriver distriktssjef Are Natland Bøe i en epost.

Han skriver videre at de ble gjort kjent med at Amdam vil servere eplekake gratis gjennom media og oppfordrer til å gjøre seg kjent med regelverket for matsalg.