Den nyvalgte stortingsrepresentanten fra Bergen synes det er altfor mye å beholde hele månedslønnen, selv etter at skatt er trukket. Brutto lønn for stortingsrepresentanter er på over 43.000 kroner.

Totalt sett gir 24-åringen avkall på 11.500 kroner i måneden, det vil si over 130.000 kroner i året.

Gavmildt trekløver

I likhet med alle de andre 22 representantene fra SV betaler Lysbakken 2500 kroner i partiskatt hver måned. I tillegg har han sammen med Siri Hall Arnøy fra Akershus og Åsa Elvik fra Nordland forpliktet seg til å betale 6000 kroner hver måned til Sosialistisk Ungdom (SU).

Det spesielle for Audun Lysbakken er at han på toppen av dette har takket nei til å bo i gratis stortingsleilighet, slik alle representanter har rett til hvis hjemmeadressen er minst fire mil fra stortingsbygningen.

Bor hos kamerat

Lysbakken, som var journalist i Klassekampen før han fikk sete på Løvebakken, foretrekker å bli boende i den «gamle» leiligheten på Tøyen, og dermed ta belastningen med å fortsatt betale 3000 kroner i måneden. Der bor han sammen med en kamerat fra Bergen.

Førstekonsulent Gunnar Løvland i Stortingets forvaltningsavdeling opplyser til BT at Lysbakken ikke vil få dekket noen av sine boutgifter.

— Men skulle han senere melde fra at han trenger bolig, vil han få det på linje med alle andre, tilføyer han.

- Lik andre ungdommer

— Jeg har valgt å gjøre det slik, for det passer meg best å bo sammen med andre enn bare politikere, sier Lysbakken.

— Dette er ikke noe stort offer for meg, for etter å ha betalt bidragene til SV og Sosialistisk Ungdom har jeg likevel mer penger mellom hendene enn jeg hadde før jeg kom på Stortinget. Både jeg og mine to kvinnelige kolleger bestemte oss for å gi disse bidragene, bl.a. fordi vi mener at det er viktig å være mest mulig lik andre ungdommer, fortsetter den nyvalgte.

— Hadde du ventet at de andre fra SV ville slått lag med dere?

— Nei, det har ikke vært i min tanke. Folk er i forskjellig livssituasjon. Jeg stiller små materielle krav, og har bare drøyt 70.000 kroner i studiegjeld. Men jeg reagerer sterkt på at stortingsrepresentantene enda en gang har bevilget seg selv store tillegg, sier han.

SOLIDARISK: Audun Lysbakken mener at han har god råd i forhold til andre på hans alder. Derfor betaler han gjerne store beløp til partiet og partiets ungdomsorganisasjon.
ARKIVFOTO: ROAR CHRISTIANSEN