• Rødt i Odda bærer ene og alene ansvaret for at Høyre får ordføreren, sier avtroppende ordfører i Odda, Gard Folkvord (Ap).

Han fnyser av Rødts leder i Odda, Terje Larsson, som sier til bt.no at Arbeiderpartiet kan stemme på Rødts Terje Kolbotn, dersom partiet vil unngå en Høyre-ordfører.

Ap er størst

— Ap er mer enn dobbelt så stort som det nest største partiet og Høyre er det nest største. Vi går til det konstituerende møte i kommunestyret med en ordførerkandidat som vi håper å få flertall for. Aps størrelse og den situasjonen Odda er i, der vi trenger et nært samarbeid med regjeringen og regionale myndigheter, tilsier at kommunen er best tjent med en Ap-ordfører, sier Folkvord, som og er Aps ordførerkandidat.

Bakgrunnen for denne reaksjonen fra Folkvords side er at et medlemsmøte i Odda Rødt har sagt nei til å stemme for Høyres ordførerkandidat John Opdal på det konstituerende møtet. I stedet vil partiet stemme for Terje Kolbotn i første valgomgang. Når han faller, og Folkvord og Opdal settes opp mot hverandre, vil Rødt stemme blankt. Dermed får Opdal fleste stemmer og blir ny ordfører.

-Alle ser at Rødt på denne måten sikrer at Høyre får ordføreren, sier Folkvord.

Avviser Ap-kontroll

I intervjuet med bt.no sier Terje Larsson at Rødt er blitt hetset. Folkvord sier at hets ikke hører hjemme i politikken:

— Men det er ikke til å komme fra at Rødts samarbeid med Høyre har vakt oppsikt, og er blitt møtt med kritikk.

Kommunestyret i Odda velger ordfører om to dager. Folkvord har ikke gitt opp å vinne dette valget.

— Jeg håper fortsatt at den kaotiske politiske situasjonen i Odda kan bli brakt til opphør. Vi har hatt møter med Rødt flere ganger etter valget og har vært rede til forhandlinger i 35 dager. Vi har to dager igjen til å bli enige.

-Det virker som om tiden har løpt fra dere?

-Det ser vanskelig ut, men vi gir ikke opp, sier Gard Folkvord.