Clear Channel garanterer at de vil gi norske lønns— og arbeidsvilkår til sine underleverandører i Bergen.

— Vi har tatt initiativ til et forpliktende samarbeid med LO, der de får fullt innsyn i alle kontrakter vi har med underleverandører i Bergen, sier administrerende direktør Toivo Møller-Pettersen.

Løftet kom i et møte Clear Channel-toppene hadde med LO i går, og blir bekreftet av LO-leder Roger Pilskog.

- Har aldri skjedd før

Det er første gang et privat selskap gir LO et slikt innsyn, noe som vekker begeistring også i Folkets Hus i Oslo.

— Dette er jo noe nytt. Men det er også veldig bra, for det beviser jo at det fokus vi har på sosial dumping over hele landet med trussel om allmenngjøring og boikott faktisk virker, sier Knut Bodding, som leder forhandlingsutvalget i LO.

Sammen med spesialrådgiver Børre Pettersen har Bodding ansvaret for LOs arbeid mot sosial dumping. De tror Clear Channels samarbeid med LO i Bergen kan få betydning langt utover denne saken.

— Dette ligger midt i den leia vi kan tenke oss, og det vil nok vekke litt oppsikt. Jeg regner med at dette vil ha ringvirkninger. Vi vet jo at det er stadig flere arbeidsgivere innenfor ulike bransjer som er like skeptisk til sosial dumping som vi er, sier Pettersen.

Vurderer nasjonal avtale

Clear Channel, som ifølge Møller-Pettersen har 15-20 ansatte i Trondheim og Oslo på «polske vilkår», vil vurdere å utvide samarbeidet med LO til å omfatte hele landet.

— Nå må vi først skaffe oss erfaring med samarbeidet med LO i Bergen. Men hvis det blir fruktbart, vil vi vurdere å gjøre dette i hele landet, sier Møller-Pettersen.

— Jeg tror dette er veldig lurt av dem, også for å hindre at det blir bråk rundt selskapet, sier Bodding, som trekker parallellen til Lidls etablering i Norge.

— Lidl holdt møter Handel og Kontor, som fikk innsyn i lønns- og arbeidsvilkår. I tillegg fikk de lov til reklamere for medlemskap. Det gjorde også Lidl for å få goodwill i det norske markedet, sier han.