• Planteskogen på Byfjellene har gitt bergenserne et fantastisk rekreasjonsområde. Botaniker Bjørn Moe underkjenner det arbeidet ildsjeler og tusenvis av skolebarn har gjort for å kle fjellet.

Landbruksdirektør Ole Bakkebø i Hordaland er provosert over uttalelsene til botaniker Bjørn Moe i BT forrige lørdag. Her uttalte Moe blant annet at «det måtte jo gå galt når man sendte horder av skolebarn ut i marken med granplanter uten veiledning». Han påpekte også at granskogen etterlater seg en død skogbunn uten vegetasjon.

— Denne uttalelsen må provosere alle dem som har vært med på å bygge opp skogen. Jeg er sikker på at barna ble veiledet under plantingen. Etter min mening har botaniker Moe heller ikke øye for skogens dynamikk. Når grantrærne blir gamle gir de lys i skogbunnen og skaper et lyst og trivelig terreng som er ypperlig for turgåere og alle som er ute etter naturopplevelser, sier Bakkebø.

Det er ikke første gang granplantingen på Byfjellene skaper debatt. Ole Bakkebø minnes godt den gangen biskop Per Lønning kalte granskogen for «Djevelens verk».

Han mener det knapt finnes et prosjekt i Bergen med større samfunnsøkonomisk nytte enn nettopp skogreisningen på Byfjellene.

— Her har vi både fått produktiv skog og et område som øker folks trivsel og som trygt kan kalles et velferdsgode for innbyggerne, mener Bakkebø, som uttaler både i egenskap av forstmann og ivrig bruker av naturparken.

Han deler heller ikke botanikernes idé om å svi av deler av einerkrattene som sprer seg på Byfjellene.

— Å kontrollere en brann i disse krattene er en tilnærmet håpløs oppgave. Det er bedre å klippe vekk kratt for å åpne turstier, sier Bakkebø.