Mye rart kan skje på en pub. Som en kveld i desember, for eksempel, da Jan Jacobsen fra Hermans salong kom inn på The English Pub og spurte om kreftauksjonsgjengen var interessert i å få en bil.

— Hvilken bil? ville Anthony Hill og Mark Pettit bak disken vite. Innsamlingsveteranene så for seg en rusten, liten sak på fire hjul.

Svaret var en Bentley 56-modell. Strøken. Verdt rundt 300 000 kroner. Mark og Anthony falt nesten av barkrakkene.

Auksjon ut, aksjon inn

I seks år har Mark og Anthony, pluss Jan Haugland de siste årene, holdt en årlig veldedighetsauksjon på the English Pub. Inntektene har uavkortet gått til kreftsaken, og til sammen har gutta klubbet inn nesten en million kroner.

Da Bentleyen rullet inn i tilværelsen, ble det endring i planene.

— I år blir det ingen auksjon, men en aksjon, sier Mark. Den skal finne sted utendørs, slik at flere kan ta del i den.

Så. Hva skal du gjøre hvis du drømmer om å cruise rundt i en nypolert, nyervervet veteranbil?

Kjøpe deg en taustump, så klart.

Altså: Hundre taubiter skal selges i løpet av fem måneder (de første 20 selges 28. april). Privatpersoner må punge ut med 3000 kroner for en bit, bedrifter betaler 10 000. Eller mer, om ønskelig. I løpet av tre-fire dager i september blir bilen plassert på Torgallmenningen - om alt går etter planen - og hundre taubiter knyttes fast til et gjerde rundt. Taueierne holder i ene enden ...og så er det bare å vente på at de andre blir lei eller sliten. Sistemann som står igjen, får bilen.

Angrer ikke

— Dette blir spennende og gøy, og jeg håper vi får inn mange penger, sier den glade giver Jacobsen.

Målet er minst en halv million.

Hvorfor han gir fra seg bilen?

— Jeg vil bidra til å hjelpe dem som trenger det. Kreft er noe som rammer de aller fleste på en eller annen måte. Selv har jeg mistet både familie og nære venner til kreften. For to år siden ble min kone syk også, men hun klarer seg fint.

Formålet er flott. Men innerst inne: Er Jacobsen sikker på at han ikke vil angre på at han gir Bentleyen fra seg?

— Veeel. Da jeg startet den i går kveld for å sjekke at alt var ok, tenkte jeg: Skal jeg virkelig gi fra meg denne?

Men det gikk fort over.

— Man blir i hvert fall ikke fattigere av å være med på dette.

Tereses minnefond

Noen av pengene som forhåpentlig kommer inn under Bentley-aksjonen skal gå til Terese Heggs minnefond. Hun var bare 24 år gammel da hun døde av kreft i fjor høst. Minnefondet oppfyller hennes siste ønske om å bidra til å lette livet til ungdom med kreft.

Et annet prosjekt som skal få støtte, er Den Norske Kreftforenings kunstnerprosjekt «Kunstglede og livsglede».

— Det å kunne drive med kunst, kan være givende og positivt for en som er syk. Man bearbeider følelser og henvender seg mer til det friske, sier regionsjef i kreftforeningen, Aase Ramtoft Stray. Hun er strålende glad for at det finnes ildsjeler som Jan, Mark, Anthony og Jan Fredrik i verden.

Mer om aksjonen finner du på www.charityauction.no.

BILL. MRK. GIVERGLEDE: Jan Jacobsen er ikke verre på det enn at han gir vekk sin strøkne Bentley 1956-modell, som han har hatt i fem år. Formålet er å samle inn mest mulig penger til kreftsaken. Hundre taustumper skal selges i Bergen i løpet av noen måneder, og med en av dem i hendene kan bilen bli din. FOTO: ØRJAN DEISZ