RUNE CHRISTOPHERSEN

Gutten krever 400.000 kroner i oppreisning for belastningen han har vært gjennom. Men påtalemyndigheten mener han må nøye seg med under 15.000 kroner.

— Livet mitt er ødelagt. Jeg har det helt jævlig. Mange i nærmiljøet ville ikke tro at jeg var uskyldig, sier bergenseren, som i dag er blitt 18 år gammel.

I juni 2003 ble han pågrepet for det brutale drapet på rullestolbrukeren Mentz Dankert Løtvedt (58). Sammen med to kamerater ble han siktet for overlagt drap.

- Ren seigpining

I tre uker satt 16-åringen fengslet i full isolasjon, før politiet for alvor begynte å konsentrere seg om et annet spor: Løtvedts husvert og hans bror.

Senere tilsto husvertens bror drapet. Politiet sa da rett ut at gutten var sjekket ut av saken, og at det ikke var noen mistanke mot ham.

Likevel ble siktelsen opprettholdt i ett år.

— Dette var en seigpining av en ung gutt som er totalt uskyldig, sier 18-åringens advokat, Arild Holden.

Med moren på tilhørerbenken møtte i går 18-åringen i Bergen tingrett, som skal avgjøre hvor mye han får i oppreisning.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold mener 18-åringen bør være fornøyd med mellom 10.000 og 15.000 kroner, fordi han selv kan klandres for at han ble fengslet.

— Han kunne sagt hvor han var og hva han gjorde drapsnatten, slik at han kunne blitt sjekket ut av saken. Hvis man er så ruset at man ikke husker noe, så får man ta konsekvensen av det og ikke sende regningen til staten, sa Krogvold.

- Gjør ofte feil i drapssaker

— I denne saken pekte sporene mot ham, og da hadde vi ikke annet valg enn å pågripe ham. Man kan trå feil i en drapssak, og det gjør politiet ofte. Det er beklagelig at han fikk kastet mistanke mot seg, men når han ikke kan eller vil gi opplysninger om sitt alibi, så kan ikke staten lastes for det, mener Krogvold.

Advokat Holden fnyser av argumentasjonen.

— Politiet har et klart ansvar for å få frem de korrekte opplysningene. Man kan ikke vente at en 16-åring, som på det tidspunktet hadde status som vitne, skal forstå rekkevidden av sin forklaring. Slik jeg ser det har han svart velvillig på alle politiets spørsmål gjennom seks avhør, sier Holden.

En annen av de tre ungdommene satt allerede i varetekt da han ble siktet for drapet. Han ble satt på full isolasjon i tre dager. Mannen er nå tilkjent 300 kroner for urettmessig straffeforfølgning.