Kristoffer Alves Brekke var en av mange uheldige som måtte ta turen innom Bergen Legevakt i går kveld. En liten skitur utenfor Foldnes kirke på Sotra endte med knall og fall og brukket skinnebein.

Seksåringen hadde akkurat begynt å få dreisen på dette med skikjøring.

— Så bare datt eg, forklarer han matt fra benken der han må ligge helt rolig og bli gipset.

Dermed blir det krykker i stedet for skistaver en stund fremover for Kristoffer, og han er langt fra alene.

— Vi har hatt mye fallskader ja, bekrefter vakthavende lege Ole Budal, som ikke har hatt tid til å spise matpakken sin en gang denne vakten.

Mange håndleddsbrudd

Vanligvis behandler legen og hans kolleger 20-30 pasienter totalt i løpet av en åttetimersvakt.

Lørdag var de oppe i 35-40 pasienter fra klokken 10.00 til 15.00. Søndag kveld ved 19.00-tiden hadde 40-50 skadde fått behandling.

Det glatte føret har skylden for mange av skadene.

— Det er armbrudd, ankelskader med brudd eller forstuinger, skuldre ut av ledd ..., ramser legen opp.

Eldre og benskjøre er spesielt utsatt for å brekke noe. Typisk fallskade er håndleddsbrudd, som betyr gips i fire-seks uker, og for de riktig uheldige kan det ta opp til et år å få hånden bra igjen.

Julebordsgjester

En annen kategori man ser en del av på Legevakten for tiden er julebordsgjester.

— Vi har folk som kommer i glatte pensko. De har vært på byen, og skadet seg på glatten. Vi har triste historier om folk som faller og brekker lårhalsen på vei til julebord. Noen som skader seg prøver gjerne å sitte litt på julebordet, helt de skjønner at de må på Legevakten, forteller Ole Budal.

Andre som skader seg i løpet av en festlig kveld på byen, holder ut til neste dag - til bakrusen kommer:

— De har drukket, og så blir de verre og verre dagen etter, sier legen.

- Ta penskoene i pose

Vi risikerer imidlertid ikke kjeft fra Legevaktlegene, selv om vi fyller vaktene deres med selvforskyldte skader, som av at vi bruker teite sko på glatten, lover han:

— Nei da, vi kjefter ikke på folk. Men det kan jo være lurt heller å ta med penskoene i en pose og ta dem på først når du kommer inn på julebordet. Og så finnes det jo brodder, minner Ole Budal om.

De unge skientusiastene er det verre med. For skader relatert til vinteridrett kommer så snart det er snø.

Tross den ubehagelige situasjonen seksåringen Kristoffer har havnet i, har han ikke tatt skrekken. Han fikk tross alt ski til bursdagen i fjor. Så når vi spør ham om det blir mer skikjøring, svarer han kjapt:

  • Ja!
Rune Sævig