— Jeg vet ikke så mye om den nye finansministeren, erkjenner Gina Barstad.

Vi har spurt den nyslåtte stortingsrepresentanten om det var lurt av SV å gi finansministerposten fra seg til ringreven Sigbjørn Johnsen.

Kanskje ikke så rart at Barstad blir svar skyldig. Hun var bare ti år da Johnsen sist satt i regjering.

— Jeg skal prøve å bidra til at politikken til den rød-grønne regjeringen blir så rød og grønn som mulig, sier Barstad til bt.no.

— Fordel å være ung

Franskstudenten Barstad håper fortsatt på å få tatt i hvert fall én eksamen, selv om hun nå blir stortingsrepresentant for SV.

Med sine 23 år er hun en av de desidert yngste på Tinget. Hun er ikke i tvil om at det kan være en fordel.

— Det er viktig at det også er folk på Stortinget som vet hvordan det er å være ung i dag. Jeg har levd under mange av reformene som flere av dagens politikere har vært med på, som L97 i skolen og kvalitetsreformen. Det er en nyttig erfaring, sier Barstad.

Lyntogforkjemper

Under intervjuet sitter hun på toget til Oslo. Tog og miljøvern er en av kampsakene hennes. Men Barstad, som har vært medlem i Brann-bataljonen lenger enn hun har vært SV-medlem, tenker ikke bare på utslipp når hun går inn for lyntog:

— Det er ikke så rart at Audun (Lysbakken), Heikki (Holmås) og jeg er blant de sterkeste forkjemperne for lyntog. Vi vil fort hjem til kampene, fleiper hun.

Frp-søster

I Barstad-familien har det alltid vært politiske diskusjoner. Ginas søster Monika Ryste Barstad (30) sitter i Ørsta kommunestyre for Frp. Men de er venner likevel.

— Jeg er så stolt. Gina kommer til å bli en kjempegod representant for Bergen og Hordaland, sier søsteren til bt.no.

- Ingen råd å gi henne på veien?

— Nei, Gina er mye mer skolert enn oss andre. Hun kommer til å holde hodet kaldt, sier Monika Barstad.

Har DU noen råd til Gina Barstad? Si din mening!