Tiltalelisten var lang som et vondt år da saken til Bergens-mannen kom opp for tingretten:

• Flere tilfeller av kjøring i påvirket tilstand. Den ene gangen kolliderte han med en annen bil

• Tyveri fra Kondomeriets butikk i Kløverhuset — 5900 kroner i en nattsafepose

• Bruk og oppbevaring av narkotika

Det mest spesielle er likevel at han møtte i sentralvakten på Sentrum politistasjon i Bergen en sen oktoberkveld i fjor med en Beretta Elite II gass/luftpistol. Han hadde også marihuana på seg.

Pistolen var ladd med metallkuler.

Tiltalte erkjente at han hadde hatt med seg gasspistolen, og den ble fremlagt i retten. Retten slår fast at den «lett kan forveksles med et skytevåpen».

Men mannen hadde forsvaret klart.

Han forklarte at han hadde kjøpt våpenet samme dag i en butikk i Bergen, og ladet pistolen hos en venninne for å teste om den virket. Mens han gjorde det ringte politiet og sa de ville snakket med ham. Han dro til stasjonen, hvor han ble pågrepet og gasspistolen ble funnet i sekken hans.

Dommerne ville godtatt dette hvis tiltalte hadde reist rett hjem etter pistolkjøpet, men det gjorde han altså ikke.

«Etter rettens oppfatning har tiltalte da overskredet grensene for en eventuell aktverdige grunn til å bære gasspistolen på offentlig sted. Retten viser særlig til at tiltalte skulle innom Bergen sentrum på vei hjem, men at han likevel lot gasspistolen være ladd», heter det i dommen.

Retten har problemer med å forstå tiltaltes handlemåte:

«Det kan umiddelbart synes merkelig at tiltalte går inn på politistasjonen med pistolen i sekken, men han hadde jo samtidig på seg marihuana. Dette må imidlertid ses i sammenheng med at han trodde at politiet bare ville snakke med ham, og at han ikke skulle pågripes.»

I den enstemmige dommen slår de straffelærde fast at tiltalte har brutt ikke mindre enn fem lover. Han dømmes til 90 dagers fengsel, 45 av dem ubetinget. Han måtte også betale 20.000 kroner i bot, og mister førerkortet i to år.