• Jeg tror virkelig han har skjønt alvoret, sier moren. Barnevernsvakten berømmer foreldre som tar ansvar.

I forrige uke ble 15-åringen fra Sotra dømt for narkotikasalg i Nordhordland tingrett, etter at hans mor fikk ham til å melde seg og tilstå det han hadde gjort.

Da hasjsalget ble oppdaget i november i fjor, var gutten allerede under strengt oppsyn fra sin mor, etter at hun hadde fått tips om at han hadde røykt hasj.

— Jeg kjøpte prøveutstyr på apoteket, som han testet positivt på. Vi fortsatte å teste en stund, og jeg fulgte med på tingene hans og på rommet hans, sier moren til bt.no.

Fant hasj på rommet

Dette så ut til å fungere en stund, men etter noen måneder fikk hun igjen tips om at sønnen hadde hatt befatning med hasj. Og denne gangen fant hun relativt mye av det narkotiske stoffet da hun sjekket gutterommet.

Ifølge tingretten hadde gutten vært i Bergen og kjøpt rundt 30 gram hasj. Mellom fire og åtte gram var solgt videre til andre, mens moren fant resten på rommet hans.

— Jeg konfronterte ham med det, og sa at jeg syntes vi skulle gå til politiet. Han var litt vanskelig i begynnelsen, men vi snakket om hvor alvorlig dette var og hvilke konsekvenser det kunne få. Det gikk egentlig ganske fort da han skjønte at han var avslørt, sier hun.

Hun ringte først til politiet og ga beskjed om funnet, en samtale som ikke var lett å ta.

Ble tatt godt imot

  • Jeg ble litt engstelig av det, de snakket om varetekt, men jeg måtte bare stole på at dette ville bli håndtert på riktig måte, sier hun.

Dermed troppet den resolutte moren opp hos lensmannen med en angrende synder og 22 gram hasj i lynlåsposer.

— De tok godt imot oss hos politiet. Han satt i avhør i tre timer, og bare det å sitte der var så traumatisk at jeg tror han virkelig har skjønt alvoret, sier hun.

15-åringen avla full tilståelse, og ble dømt til 15 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. På grunn av sin lave alder slipper gutten å betale bot, noe som ellers er vanlig i slike saker.

— Det eneste jeg tenker er at det virker forebyggende, jeg er glad for at det ikke ble noe mer, sier moren om dommen.

- Foreldreansvar redder barna

Leder ved barnevernsvakten Nils Askvik berømmer foreldre som bryr seg om barna når de trår feil. Han tror likevel de færreste vil gå så drastisk til verks som moren til 15-åringen.

— Det er nok et større bilde her som vi ikke kjenner til. Vanligvis er det stor fortvilelse rundt en slik situasjon, sier Askvik.

At besluttsomme foreldre er svært viktige når tenåringsbarn er i ferd med å havne på skråplanet er han likevel ikke i tvil om.

— Når foreldrene får opp øynene og ser hva som er i ferd med å skje, pleier de fleste å ta fatt i problemet. Det kan i mange tilfeller stoppe en negativ utvikling, sier Askvik.

Barnevernsvakten kommer for eksempel ofte i kontakt med tenåringer etter butikknaskeri.

— Vår erfaring er at det er veldig viktig at disse ungdommene får høre at de ødelegger livene sine hvis de fortsetter med den adferden. Hvis foreldrene deres kommer inn og forteller dem dette ser vi dem ofte aldri igjen, sier Askvik.