— Det er vanskelig å sette ord på hvor dypt krenkende det var for oss som pårørende å treffe på mannen som drepte Kay Ivar, sier Ørjan Hestenes (34).

Han er fetteren til avdøde Kay Ivar Sommerschild, som ble skutt og drept i en leilighet på Laksevåg 18. oktober 2010. I går var det avdødes mor sin tur til å forklare seg i rettssaken mot Nils Steinar Larsen (48), som står tiltalt å ha avfyrt skuddet som drepte 25-åringen.

Etter at retten var hevet, gikk familien i samlet flokk ut av tinghuset i Bergen sentrum. Der fikk de seg en overraskelse.

Hylte og brøt sammen

På trappen sto nemlig drapstiltalte Larsen og tok seg en røyk. Han hadde ikke håndjern på, og ble kun passet på av en politimann som sto et par meter unna, ifølge fetteren.

— Min tante (Kay Ivars mor, red.anm.) hylte da hun så ham og brøt så sammen. Det er mange i vår familie som er livredde denne mannen. Da kan jeg ikke skjønne at man som pårørende skal risikere nærmest å gå rett på mannen som drepte ens kjære, sier Hestenes.

Visepolitimester Jon Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt betviler ikke at Sommerschilds mor opplevde møtet med drapsmannen som skremmende.

Ifølge Nilsen er dette et generelt problem som det er vanskelig å omgå, slik lokalene er utformet i dag.

— Bergen tingrett er utrolig dårlig egnet når det gjelder å skjerme de ulike aktørene i en rettssak. Pårørende, publikum og tiltalte må bevege seg i de samme arealene, sier Nilsen, som imidlertid regner med at dette vil få sin løsning den dagen tingretten har vært gjennom en lenge planlagt ombygging.

— Da vil vi få mulighet til å skjerme aktørene fra hverandre, sier han.

Ingen automatikk

— Men er det greit at en som er tiltalt for drap kan stå ute og ta seg en røyk uten at han er sikret med håndjern?

— Det er ingen hjemmel som sier at enhver person som politiet håndterer skal ha håndjern på. Den som har ansvaret for vaktholdet må gjøre en konkret vurdering om håndjern er nødvendig i hvert enkelt tilfelle.

Tjenestemennene som følger tiltalte i retten skal ifølge Nilsen normalt ta hensyn til blant annet rømningsfare når de vurderer hvorvidt det er nødvendig med håndjern.

— Politiet skal aldri bruke mer makt enn det som er strengt nødvendig for å ivareta kontrollen, sier han.

- Ikke mitt lille Norge

Gårsdagen var en tung dag i retten for Kay Ivar Sommerschilds familie. Først fikk de pårørende høre rettsmedisineren fortelle om de dødelige skadene 25-åringen ble påført, sammen med bilder av den avdøde.

Så gikk retten gjennom den 32 minutter lange samtalen mellom AMK-sentralen og Sommerschilds kjæreste og svigermor.

Der forteller om en fortvilet kamp for å redde 25-åringens liv, samtidig som kjæresten gjentatte ganger trygler ambulansen om å komme.

— Vi blir alvorlig oppgitt over å måtte gå gjennom noe sånt på tampen av en tøff dag i retten. Det er ikke mitt lille Norge, i hvert fall, sier Ørjan Hestenes.