GARD STEIRO gard.steiro@bt.no

Nå er 33-åringen tiltalt for brudd på våpenloven. Selv mener han at det var nødvendig å bære pistol for å overleve i Bergen.

— Min klient oppfattet at han var i livsfare. Han fikk klare meldinger om at enkelte ønsket ham død, sier mannens forsvarer, Tor Øystein Enge.

Når saken kommer opp for retten i juni, vil Enge kreve klienten frikjent. Han mener handlingen faller inn under nødrettsparagrafen.

Drapsetterforskning Den tiltalte småbarnsfaren var en nær venn av Øyvind Bjarte Madsen, oljearbeideren som ble skutt og drept i sitt hjem i Åsane i fjor. Etter drapet startet 33-åringen sin egen private etterforskning. Han kontaktet flere personer i det kriminelle miljøet, og samlet inn opplysninger om drapet på kameraten. Dette førte til store oppslag i mediene.

— Avisartiklene satt meg i livsfare. Jeg ble viklet inn i drapssaken, og fikk klar beskjed fra flere personer om at jeg var i fare, sier 33-åringen.

Han forteller at på telefon fikk beskjed om at noen skulle "slå inn skallen hans". Flere skikkelser i det kriminelle miljøet i Åsane fortalte at han skulle tas. På dette tidspunktet var ingen siktet for drapet i Åsane.

— En person var allerede drept. Jeg ville ikke bli nestemann, sier 33-åringen.Han sier at politiet også advarte ham mot navngitte personer i Åsane-miljøet.

— En politimann ba meg holde døren låst. Han fortalte at de hadde hørt rykter om at jeg lå dårlig an.

Fem våpen 33-åringen avslo tilbud om politibeskyttelse. I stedet gikk han til innkjøp av en pistol.

— Politiet kunne ikke gjøre annet enn å være spesielt oppmerksomme. Jeg trengte beskyttelse hele tiden. Disse folkene er farlige, og jeg følte at de kunne slå til når som helst.

33-åringen hadde ikke bæretillatelse for pistolen. Han hadde imidlertid lov til å eie fire andre våpen. I leiligheten hans lå to hagler og to rifler.

— Det var ikke nok. Jeg kunne jo ikke ta med meg en hagle på Rema, sier mannen.

I mer enn to måneder gikk mannen rundt med et skarpladd våpen. Han passet på å fortelle dette til så mange som mulig.

— Jeg ville at det skulle gå rykter om at jeg var bevæpnet. Håpet var at det skulle skremme folk til å holde seg unna.

Den 21. juni i fjor beslagla politiet mannens pistol.

Journalist skal vitne 33-åringens sak kommer opp for Bergen byrett i juni. Der vil han forsøke å bevise at truslene mot ham var så alvorlige at det var grunn til å frykte for livet.Blant vitnene er BT-journalisten som skrev om 33-åringens private etterforskning av Åsane-drapet.

Før den tid skal imidlertid 33-åringen møte mennene han fryktet ville drepe ham. I begynnelsen av mai skal han nemlig vitne i straffesaken mot de tre 26-åringene som står tiltalt for drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

I den rettssaken vil det komme frem at 33-åringen ikke var den eneste som fryktet for livet sitt i tiden etter Åsane-drapet.

Natt til 10. oktober i fjor banket to maskerte menn på døren til et annet vitne i saken. Vitnet kom seg unna, men voldsmennene gikk løs på faren i stedet.