— Vi la bevisst inn skrivefeil, forklarte hovedetterforskeren i retten.

Onsdag fortalte BT historien om hvordan to litauiske menn ble pågrepet under Askøybrua da de overleverte 21 kilo amfetamin til politiet om kvelden 24. september i fjor.

Her kan du lese saken. Det krever innlogging.

Torsdag satt mennene på 47 og 31 år i Nordhordland tingrett og hørte hovedetterforskeren fortelle hvordan politiet lurte dem opp i stry ved å sende dem tekstmeldinger som indikerte at politiet var reelle mottakere av stoffet.

Slo på og ventet

Telefonen politiet brukte, beslagla de etter at de pågrep to menn på Sotra 4. september i fjor. Telefonen skal ha vært sendt fra den antatte hovedleverandøren i Litauen.

— Vi slo den på og ventet, forklarte hovedetterforskeren i retten.

Øystein Storrvik forsvarer en av litauerne som ble tatt under Askøybrua.

— Dere klarte å opptre som mottaker. Hvordan klarte dere det uten å bli oppdaget, spurte Storrvik i retten.

— Vi la blant annet bevisst inn skrivefeil, svarte etterforskeren.

Enkelt språk

Ett eksempel på dette er en tekstmelding som politiet sendte til leverandøren i Litauen 24. september i fjor.

Meldingen ble sendt to og en halv time før pågripelsen av de to litauerne under Askøybrua. Da hadde politiet mottatt en tekstmelding fra dem på litauisk.

«Hello. Recive message in your language, do not understand», skrev politiet tilbake og stavet verbet receive feil. Verbet happened er også bevisst skrevet feil i en annen melding.

Andre steder er språket gjort enkelt når politiet tekster med motparten.

«What car you have?» og «What we do?» er eksempler på dette.

- Kun SMS

— Men man kunne jo ha tenkt seg at avsender ville høre stemmen til den som skulle motta narkotikapartiet for å forsikre seg om at det var rett mottaker, innvendte forsvarer Storrvik.

Da svarte hovedetterforskeren at politiet hadde informasjon fra tidligere leveranser og kunnskap om hvordan kommunikasjonen hadde pågått.

— Det var aldri oppringninger og tale mellom hovedmann i Litauen og mottakerleddet i Bergen, sa han.

Ba om 11 og 9 år

Statsadvokat Benedicte Hordnes.
OLE GUNNAR ONSØIEN

Torsdag ble saken mot de to litauerne avsluttet i Nordhordland tingrett. Statsadvokat Benedicte Hordnes la ned påstand om 11 år fengsel for 31-åringen og 9 år for 47-åringen.— Jeg mener min klient skal ha mildere straff. Han har gitt en erkjennelse og skal belønnes for det, sier Øystein Storrvik, forsvarer for 47-åringen.

Øystein Storrvik og Catharina Cecilie Gjesti forsvarer de to litauerne.
OLE GUNNAR ONSØIEN

Catharina Cecilie Gjesti forsvarer 31-åringen og la ned påstand om frifinnelse. Han har forklart at han skulle på fisketur til Norge og visste ikke at han var med og levere fra seg amfetamin, først i Tromsø, så under Askøybrua.

Politiet har utpekt Sotra-mennene som hovedmottaker av over 50 kilo amfetamin. Den ene nekter straffskyld for dette, mens det er uklart hva den andre gjør.