• Jeg var stresset og sent ute. Av gammel vane gikk jeg inn på vognen for reisende med månedskort. Det skulle bli en dyr affære.

Lektor Rune Storevik fra Bergen forteller dette til Bergens Tidende. Han fikk seg en ubehagelig overraskelse som skulle koste ham et gebyr på 750 kroner like før jul. I et åpent brev til NSB sentrale ledelse klager Storevik på det han kaller bøteleggingen:

— Jeg arbeider i Arna og er fast bruker av toget på strekningen Bergen - Arna. I hele høst har jeg hatt månedskort og sitter vanligvis i månedskortvognen og er klar over reglene som gjelder.

Stresset og uoppmerksom

Denne dagen var jeg sent ute på grunn av stort snøfall og kaos i sentrum. Månedskortet mitt var gått ut to dager før. På grunn av en stresset situasjon, var jeg litt uoppmerksom og gikk av gammel vane inn på månedskortvognen. Det oppdaget jeg først da en uniformert vakt fra et sikkerhetsfirma passerte meg og kontrollerte folk på motsatt side av midtgangen, skriver Storevik.

— Jeg gikk etter vakten og forklarte min situasjon og ba om å få betale billett. Da ble jeg avkrevd legitimasjon og ilagt et gebyr på 750 kroner, skriver han.

Snek ikke

— Dette mener jeg er urimelig da jeg overhodet ikke hadde til hensikt å snike på toget. At et øyeblikks distraksjon og gammel vane skal tilsi en bot som utgjør et helt månedskort, er for meg ubegripelig.

NSB har konstruert et system som gjør det mulig å bøtelegge folk som er uoppmerksomme på vei til eller fra jobb. NSB er åpenbart fri til å sette denne boten så høyt som det måtte passe dem, skriver Storevik i det åpne brevet.

Etterlyser smidighet

Til Bergens Tidende sier han at han reagerer på at NSB bruker store ressurser ved å betale et vaktselskap.

— Det må være dyrere for NSB enn om de lager kortlesere som busselskapet Gaia bruker, sier han. Storevik reagerer også på at vaktselskapets mann overhodet ikke var villig til å vise smidighet og forståelse for at Storevik ufrivillig var kommet opp i situasjonen.

TATT FOR SNIKING: Rune Storevik reagerer sterkt på at han ble tatt for å snike på toget.
FOTO: MARITA AAREKOL