Julia S. Perelstein

– Kravet om studieprogresjon gjør at mange opplever en tøff psykisk belastning, sier Hermund Furu som er leder for Norsk Studentunion (NSU) i Bergen.

Flere til psykolog

Pågangen til studentenes psykiske helsetjeneste øker med om lag 10 prosent i året, og siden 1993 er antallet mer enn fordoblet. Mens 293 studenter tok kontakt i 1993 var det over 700 henvendelser i 2005, ifølge statistikk fra Studentsamskipnaden i Bergen.

– Dersom man sliter på flere fronter vil de nye kravene fra kvalitetsreformen gi den enkelte mindre spillerom, sier sjefpsykolog Frode Andreassen.

– Blir belastningen for stor vil mange som ellers fungerer normalt kunne få konsentrasjonssvikt, energitap eller depresjoner. Dermed forsvinner også motivasjonen til å studere.

Møtte veggen

Snorre Heimsund er en av dem som har opplevd dette på kroppen. Han studerer petroleumsgeologi ved Universitetet i Bergen, og ble satt ut av spill da arbeidspresset ble for stort.

– Jeg ble hengende etter med noen fag, og prøvde å studere enda hardere for å ta igjen det jeg manglet. Det ga et press som gjorde at jeg brant ut og fikk blokkering på eksamen. Som straff måtte jeg vente et helt semester for å ta eksamen på nytt, noe som virket veldig demotiverende, forteller han.

Kontakt med psykolog hjalp lite, selvtilliten sank, og hvite løgner til familien hopet seg opp.

Oppgaven som ble påbegynt i 2001 måtte han legge fra seg. Ikke før i forfjor klarte han å fortsette med utdanningen som han nå snart er ferdig med.

– Dersom det ikke gis rom for feilsteg skaper man mange tapere i samfunnet, sier Heimsund.

– Når det eneste som blir vektlagt er å fullføre til riktig tid vil mange velge de letteste oppgavene. Dermed får folk også mindre personlig engasjement, og i stedet for å glede seg over studiene blir det en plikt.

For strenge krav

Heimsund reagerer på professor Kai A. Olsens medieutspill om at studentene er middelmådige og late.

– Man trenger å høre at man er flink og dyktig for å få selvtillit til å gjennomføre tunge studier.

Leder i Norsk Studentunion (NSU) i Bergen, Hermund Furu er bekymret.

– Du får ingen stipend hvis du stryker på eksamen, og skal du ta opp igjen fag må du gjøre det i tillegg til nye fag for å ikke miste studieprogresjonen.

Han syns det er alvorlig at enkelte faller ut av systemet fordi de ikke klarer å fullføre studiene på normert tid.

– Vi er opptatt av kvalitet, men stiller vi for strenge krav virker det bare overveldende. Hvis de som ikke klarer 100 pst. men bare 90 pst. til slutt ikke får gjort noe, er det kostbart både for samfunnet og den enkelte.

GUSTAF BRATT