Verken Schjelderup eller Mjøs Persen ble utfordret da representantskapet i Bergen Ap torsdag kveld nominerte neste års valgliste. Dermed går Ap til valg med to «nygamle» kandidater på topp.

42 år gamle Harald Schjelderup har riktignok være ute av politikken noen år, men har en fortid som rådgiver for daværende byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen. Nå kan han bli byrådsleder selv, hvis Ap klarer å klatre fra dagens meningsmålinger til et godt valgresultat i september.

— Unødig harde fronter

  • Det tror jeg vi kan klare ved å vise at vi er det mest fremtidsrettede partiet. Monica Mæland har malt seg inn i et hjørne sammen med Frp. Vi skal ha tydelige sosialdemokratiske løsninger, men har som mål å vinne velgere fra alle partier, sier Schjelderup.

Hvorvidt det betyr at han ønsker at Ap skal gå mot sentrumspartiene, vil han ikke svare på nå. Men Schjelderup mener tiden er inne for bredere samarbeid i bergenspolitikken.

— Frontene er blitt unødig harde. Jeg tror bergenserne vil se politikere som finner løsninger til beste for byen, sier han.

I sin tale la han vekt på at Ap skulle være positive bergensere, ikke bare klage på alt som skjer i Oslo.

— Jeg liker ikke tendensen til at byrådet tar æren for alt som går bra i Bergen, og skylder alt som går dårlig på regjeringen, sier Schjelderup.

Han snakket ellers om skole, eldreomsorg og bedre kollektivtransport, og minnet om at Ap har mer penger å bruke til slike formål fordi partiet vil ha «en fornuftig og rettferdig eiendomsskatt».

— Og Ap skal være garantist for gratis bruk av alle kommunale idrettshaller og baner, slo han fast - med henvisning til byrådets forslag om å innføre brukerbetaling.

Fra RV til Ap-ordfører

For tre år siden ble Marte Mjøs Persen valgt inn som representant for daværende RV i bystyret. Torsdag ble hun enstemmig klappet inn som Aps ordførerkandidat neste år.

Persen tror ikke hennes fortid vil være en ulempe i den kommende valgkampen.

— Nei, det er en menneskerett å skifte mening og parti. Jeg er nå nestleder i Bergen Ap, og blir valgt inn på det programmet. Jeg har vært engasjert i politikk lenge, men i løpet av den tiden har jeg gått fra å være tenåring til tenåringsmor. Da ville det være rart om man ikke endret syn på enkelte ting, sier 35-åringen.

Bydelsopprør

Det lille opprøret som kom på nominasjonsmøtet, kom fra bydelene. Flere partilag mente at store bydeler som Fana, Åsane og Laksevåg var for dårlig representert på listen. Åtte av de ti kumulerte har bosted i sentrum eller Årstad.

— Disse bydelene har 160.000 innbyggere. Skal vi ha tillit til at de som bor i sentrum skal representere oss? spurte Inger Johanne Seim (Fana Ap).

Nominasjonskomiteens leder Per-Rune Henriksen medgikk at manglende bydelsrepresentasjon var et problem på listen, men sa at det var en bivirkning av en annen prioritert oppgave.

— Vi har vært ute etter fornying og å få inn ungdommen. Mange av dem er i en fase der de bor nært sentrum, for så å flytte ut i bydeler senere i livet, sa han.

Først på niende og tiende plass ble det kampvotering:

Hallgeir Utne Hatlevik ble foreslått på niendeplassen i stedet for Roger Valhammer, men Valhammer vant med 64 stemmer mot 48.

Fana Ap foreslo Heidi Lindebotten på tiendeplassen, men nominasjonskomiteens kandidat Lillian Vangberg tok plassen med stemmetallene 57 - 50.

Hva synes du om Aps valg? Si din mening i kommentarfeltet under!