HILDE KRISTIN STRAND INGEBORG RYDSAA

— På opptaket ser vi at han svelger og svelger for å få kniven ned, sier Sissel Fuglum, butikksjef på G-sport på Bergen Storsenter.

Det var onsdag i sist uke at mannen i 30-årene ble stoppet av betjeningen. Alarmen gikk da han forlot butikken, men tyvegods ble ikke funnet på mannen.

Betjeningen var likevel ganske sikre på at mannen hadde stjålet noe. Da de så på overvåkingsvideoen, fikk de sjokk. Mannen svelget en leatherman micra-kniv, for så å spasere ut av butikken.

— Dette er det mest finurlige tyveriet jeg har vært borti, sier Fuglum.

— Vi anmelder alle tyveri. Da vi ringte politiet etter dette, spurte vi hva vi skulle gjøre. Vi fikk til svar at det ikke var så mye de kunne gjøre. Og de fortalte om verre ting som blir svelget, ler hun.

Tar to, betaler en

— Vi tar vanligvis en til fire tyver i uken. Men det blir flere de siste ukene før jul, sier Fuglum.

Strømper, luer og capser er en gjenganger. Men også dyre jakker forsvinner.

— Vi har vært med på at noen har stjålet en bag, fylt denne med andre varer, for så å prøve å komme ut av butikken med det. Ellers er det mange som betaler en ting, men som gjerne har tatt med seg et par ting ekstra i lommene, sier butikksjefen.

Hun forteller at flere tyver enn før blir stoppet. Detter sørger kursing av ansatte, nytt alarmsystem og flere vektere for. I julemåneden og andre travle handleperioder har G-sport sivile vektere i butikken.

Skinke, filmer og klær

Bergen storsenter kartlegger tyveri og annet svinn i egne rapporter. Etter å ha lest rapporten fra perioden 6. - 19.desember, kan vi slå fast at det er mye forskjellig som forsvinner fra butikkhyllene på ulikt vis.

  • En mann i midten av 20-årene puttet lammelår og julesylte til en verdi av 1200 kroner ned i sekken sin, men ble stoppet før han kom seg ut av butikken.
  • En 81 år gammel mann tok med seg sjokolade for 35 kroner fra Narvesen, men ble stoppet.
  • En mann i midten av 20-årene gikk ut av Spaceworld med seks DVD-filmer høyt hevet over hodet. Forklaringen hans holdt ikke vann, og han måtte dra hjem uten nye filmer til jul.
VERDI 400 KRONER: En slik kniv på omlag fem sentimeter var det mannen puttet i magen og prøvde å ta med seg fra G-sport sist uke.<p/>FOTO: ODDLEIV APNESETH