Siden oktober 2010 har seks sigøynere vært varetektsfengslet for menneskehandel. Politiet mener blant annet de tvang barn til å tigge og stjele. Noen er også beskyldt for voldtekt og tvangsgifte av barn.

De nekter alle straffskyld og sier de er omreisende mennesker som livnærer seg av å selge smykker for å få mat. Torsdag ble de fremstilt for varetektsfengsling for fire nye uker.

De ba om at rådgiver Torbjørg Bay kunne vitne i saken. Hun har blant annet bakgrunn fra sigøynerprosjektet i Oslo. Forsvarerne og de siktede ville at retten skulle få kunnskap om kulturen deres, men det ville ikke politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Gikk med forsvarerne

Dommeren var enig med ham, og det var da sirkuset startet. Forsvarerne tok time-out og gikk på gangen i fem minutter. Der diskuterte de videre strategi før de kom inn igjen.

Sigøynere med forsvarere gikk ut og inn av dørene mens samtalene pågikk. Politifolkene som skulle passe på de siktede har sett litt av hvert, men dette var åpenbart ikke daglig kost. Tolken forsøkte etter beste evne å forklare hva som skjedde, mens dommeren forlot salen slik at forsvarerne fikk prate i fred med de siktede.

Det endte altså med at tre av dem gikk i protest. Også to av forsvarerne forlot retten før møtet var over.

— Vi blir diskriminert. Se hva som skjer. Politiet er mot oss. Når vi ville ha et menneske med kunnskap om vår kultur til å vitne, fikk vi nei. Jeg vil forfølge denne saken. Jeg vil ta kontakt med den rumenske ambassaden. Vi har vært fengslet i over ett år. Så blir denne uavhengige kvinnen nektet å fortelle om vår kultur, sa den 26 år gamle mannen til bt.no.

— Jeg behandles som en terrorist, men jeg er ikke det, la han til.

- Sigøynere på tur

Med håndhjern på, var han oppgitt og fortvilet. Han lot seg fotografere før turen gikk til Bergen fengsel. Mannens forsvarer reagerer sterkt på det som har skjedd.

— Dette er ikke en sak om menneskehandel. Det handler om mennesker som gjør det de alltid har gjort. De er voksne sigøynere på tur med sine barn, sier Are Bohne.

— De representerer en hundreårig kultur både når det gjelder giftemål, syn på når man er voksen, når man gifter seg og hvilke plikter de unge voksne har, legger han til.

- Var det lurt å av deg å gå før møtet var over?

— Det var gjort i samråd med min klient. Vi ønsket at Torbjørg Bay skulle få bidra med sin kunnskap om hvordan de lever, men det sa politiadvokaten nei til. Da retten var enig med ham, følte min klient at det ikke hadde noen hensikt for ham eller meg å være i rettssalen. Han mener alt i denne saken er avgjort på forhånd, sier Bohne.

- Ikke ydmyke nok

Forsvarer Andre Gauslaa Kirkholm representerer en 20 år gammel mann i saken. Advokaten forlot rettssalen da hans klient ikke ville være der lenger.

— Jeg synes ikke påtalemyndigheten er ydmyk nok. Her kunne vi ha brakt frem ny kunnskap i saken, vurdert den og tatt stilling til den. Det var viktig for de seks å få et menneske med kunnskap om deres kultur inn i rettssalen. De har sittet varetektsfengslet i over ett år. De ble altså ikke hørt denne gangen heller, sier Gauslaa Kirkholm.

Tre ble sittende

Rudolf Christoffersen er politiadvokat og avviser kritikken. Han mener saken er svært alvorlig og viser blant annet til at Gulating lagmannsrett og Høyesterett har vurdert den.

- Hvorfor var du mot at Torbjørg Bay fikk vitne?

— Det hadde ikke noe å si for saken. Hun hadde generell kunnskap om sigøynerkulturen, men det er fastslått at kultur og tradisjoner ikke fritar noen dersom det er begått straffbare handlinger. Det ville ta ekstra tid og det koster penger å ha politifolk på overtid, i tillegg til oss andre som er her.

Forsvarer Stein Erik Ottesens klient forlot også fengslingsmøtet før det var over, men selv ble Ottesen sittende. Det gjorde også Carl-Christian Grythe Hoff, Miriam Grimstad og Richard von der Fehr. Alle deres klienter ble igjen, da de ønsket å få saken behandlet mens de var til stede.

FENGSELET NESTE: Sigøynerne forlater tinghuset på vei tilbake til Bergen fengsel med politiet. De siktede hadde ikke noe imot at bildet ble tatt.
PER LINDBERG
OPPRØRT: Forsvarer Are Bohne og hans klient er opprørt over at de seks sigøynerne fortsatt sitter varetektsfengslet.
PER LINDBERG