Natt til 23. februar i fjor døde en 26 år gammel mann da han havnet under hjulene på leddbussen som tilhører Klubb Festtrafikk i Sund. Ulykken skjedde mellom Galleriet og Xhibition midt i Bergen sentrum. Bussen var på vei til Sund, med folk på vei hjem fra bytur i Bergen.

Mellom Galleriet og Xhibition skjedde dødsulykken.
PER LINDBERG

— Bussen har vært brukt i flere år til å frakte unge i Sund trygt til og fra Bergen i helgene, sa en mann i Bergen tingrett tirsdag.Bussjåføren er tiltalt for uaktsomt drap, men nekter skyld. Mannen som vitnet har selv vært sjåfør på bussen og fortalte at han var med for å bistå sjåføren.

— Vi kjørte fra Torget mot Galleriet. Ved lyskrysset utenfor bokhandelen på Galleriet kom to personer på. De sa de skulle til Øygarden, og jeg ba dem gå av fordi bussen hører hjemme i Sund, sa mannen i retten.

- Helt utrolig at de forsvant

I politiavhør har han uttalt at han mente at de to kom på i neste lyskryss, som ligger utenfor apoteket i Galleriet ved overgangen til Xhibition.

En kvinne forklarte at hun så flere mennesker knuffe for å komme inn på bussen da den sto ved dette lyskrysset. To personer gikk inn, mens 26-åringen ble hengende fast i bussen eller holdt seg fast. Det endte med at han falt i bakken, havnet under bussen og ble overkjørt og døde.

— Vi har ikke klart å finne frem til de to som kom på bussen like før ulykken. Vi har hørt at de gikk av på neste stopp. Vi har etterlyst dem, men ikke funnet dem. Det er svært merkelig, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim til BT.

Om de har kommet på bussen mens 26-åringen var ved bussen er usikkert.

— De er sentrale vitner. Vi skulle gjerne ha snakket med dem, sier Onarheim.

— Det er helt utrolig at de bare forsvant. Helt merkelig, sier Jon Holvik, forsvarer for den tiltalte sjåføren.

- Flere feil

I retten uttalte en sakkyndig fra Statens vegvesen seg om bussens tekniske tilstand.

— Den ble avskiltet etter at vi kontrollerte den, sa den sakkyndige.

Han sa det var feil på bussens bremser og det manglet varme i et utvendig speil. Varmen skal hindre at det dannes dogg på speilet.

Det var heller ikke klemsikring på flere dører og sikten bakover i bussen var mangelfull.

Spørsmålet er imidlertid om dette har hatt betydning for selve ulykken.

— Jeg mener det ikke er fremkommet noe som tilsier at min klient har handlet slik at han skal dømmes, sier forsvarer Holvik.