Første gang Odd Jørgen Axelsen fra Ulsetskogen i Åsane deltok i Bergen Turlag sitt tradisjonsrike arrangement, var i 1949. Bare fire ganger har han av ulike årsaker ikke stilt opp til denne kraftprøven. Og en gang måtte han avbryte turen da han stuet ankelen på en sølesleip sti ned fra Løvstakken. Det var i 1994 på hans 26. tur.

Det store målet

Opp gjennom årene har løypen vært endret noe. I dag gikk 7-fjellsturen med start fra Gravdal til Lyderhorn, Damsgårdsfjellet, Løvstakken, Sandviksfjellet og til mål ved turlagskontoret i Marken. I løpet av turen går deltakerne ca 3 mil og har en total oppstigning på 2200 meter.

4-fjellsturen starter fra Bergen Yrkesskole og går til Ulriken, Fløien, Rundemanen, Sandviksfjellet og til mål i Marken. Denne varianten har en lengde på 15 km og samlet oppstigning på 1200 meter.

For dem som er over 65 eller under 12 år, regnes 4-fjellsturen som 7-fjelltur på veien mot plaketter og statuetter. Disse trofeene utdeles slik: 7-fjellsturen gått 7 ganger gir plakett i sølv, 14 ganger gir plakett i gull, 21 ganger gir statuett i bronse, statuett i sølv gis når turen er gått 28 ganger og 35 ganger fullført tur gir statuett i gull.

Det er altså statuetten i gull som er det store målet for den spreke 71-åringen som var ingeniør i Vesta Forsikring da han ble pensjonist.

I fjellet året rundt

— Jeg håper beina og helsen for øvrig holder i de årene som gjenstår før jeg får statuetten i gull, sierOd Jørgen til BT like før han legger ut på turen fra Krohnsminde.

— Hvordan holder du deg i form til å klare denne styrkeprøven?

— Jeg går mye i fjellet året rundt - Sandviksfjellet, Rundemanen, Midtfjellet, Stoltzekleiven og på Kvamskogen der vi har hytte.

— Hvorfor gjør du dette?

— Mest for å teste om jeg har holdt formen noenlunde ved like. De siste årene er det å få statuetten i gull blitt en viktig motivasjonsfaktor, sier Odd Jørgen.

Mye vær

— Er det turer du husker spesielt godt?

— På turen i 2000 blåste det så hardt at vi holdt på å blåse utfor Ulriken. I tillegg regnet det forferdelig. Ett av de årene vi måtte fraktes med båt fra Sandviken til Askøy for å gå opp til Askøyfjellet, kom noen for sent til fergen. De gikk inn til sjøflyhavnen i Sandviken og betalte seg flytur over Byfjorden for å kunne fullføre 7-fjellsturen, forteller Odd Jørgen.

— Er det et poeng for deg å gå raskest mulig?

— Nei, jeg går på tur og det er ikke min stil å jage av gårde det raskeste jeg kan, sier den spreke pensjonisten.

Han har gjort det for vane å notere ned en del fakta etter hver tur. På den måten samler han erfaringer både om utrustning og om hvilke forhold som møter fjellvandrerne på disse turen. BT har fått se notatboken hans. Den taler sitt tydelige språk om at det ofte har vært surt vær med vind og regn og sleipe stier de søndagene 7-fjellsturen er arrangert. Og at det trengs gode klær, godt fottøy, rikelig med niste og drikke.

KLAR TIL DYST: Odd Jørgen Axelsen har fått startpapirene og er klar til å gi seg i kast med å bestige fire av Byfjellene. Fem timer og to minutter senere vandret han i mål i fin stil og fikk utlevert det ettertraktede deltakerdiplomet.. <br/>Foto: KNUT EGIL WANG